
A japán ételek gyakorlott fogyasztói számára bizonyára már teljesen világos, mi a különbség a maki és a nigiri között, mit jelent a bento, vagy épp a sashimi. Ebben a cikkben utóbbiról szeretnénk egy rövid bemutatást nyújtani mindazoknak, akik még némi távolságtartással pásztázzák az étlapon szereplő különleges szavakat.
A sashimi a sushihoz hasonlóan nyers halat tartalmazó étel, ez a fogás azonban rizs nélkül készül, a tengeri falatok széles választékával: a hal mellett lehet kagyló, rák, polip, tintahal, kaviár, vagy akár tengeri sün is a tálon. Az egyik legnépszerűbb sashimi fajta a maguro, azaz a tonhalas verzió, de a lazac és a sárgafarkú sügér szeletek szintén kivételes gasztronómiai élményt kínálnak.
A szó maga átszúrt testet jelent, és a sashi, vagyis átdöfni, átszúrni, illetve mi(y), azaz test összetételéből született. Előételként és főfogásként egyaránt tálalható, azonban a hagyományok szerint mindenképp az erősebb fűszerezésű összeállítások előtt fogyasztandó. A szervírozás a következő: a feldarabolt tengeri csodákat leggyakrabban zöldségágyra fektetik, ami vékony daikon, más néven japán retek (a magyar köznyelvben jégcsapretek) szeletekből áll. A tálat némi szójaszósz, wasabi és gyömbér is kiegészíti. A húsos változathoz – hiszen a sashimi fő eleme a hal és tengeri herkentyűk helyett például akár marhahús is lehet – a retek mellé ponzu és shiso levél is kerül.
Az ínycsiklandozó sashimi esetében a wasabi kiemelt szerephez jut: karakteres íze mellett ugyanis képes elpusztítani a nyers tengeri fogásokban esetlegesen fellelhető baktériumokat.
Íme, néhány a legismertebb változatokból:
- lazac (鮭Sake)
- tintahal (いかIka)
- garnéla (えびEbi)
- tonhal (まぐろMaguro)
- makréla (さばSaba)
- polip (たこTako)
- sárgafarkú sügér (はまちHamachi)
- gömbhal (ふぐ Fugu)
- kagyló (ほたて貝Hotate-gai)
- tengeri sün (ウニUni)
- bálna (鯨Kujira)
Kövesse a Sushi Sei blogját, ahol folyamatosan frissülő tartalommal hívjuk olvasóinkat egy mesés kelet-ázsiai utazásra: ismerje meg Japán lenyűgöző kultúráját és hagyományait, s fedezze fel autentikus gasztronómiai élményt kínáló éttermünk gazdag kínálatát! Ha szívesen megkóstolna egy igazi, tradicionális sashimi tálat, vagy egy adag gőzölgő miso levessel melegedne át a szeszélyes márciusi napok egyikén, asztalfoglalását egy kattintással jelezheti!