Egyik korábbi bejegyzésünkben már szót ejtettünk a legismertebb Japán desszertről a mochiról, most azonban egy újabb tradicionális édességet a wagashit, és annak filozófiáját szeretnénk Önökkel megosztani…

 

A szemet gyönyörködtető japán édesség, a wagashi fogyasztásának elsődleges célja a japán zöld tea, különösképp a porrá őrölt zöld tea (matcha) ízének kiemelése, karakteres ízének „kerekké” tétele. Gasztronómiai szerepét tehát a teának alárendelve tölti be, mégis teljes mértékben kisajátítja, magával ragadja fogyasztójának figyelmét és gondolatait, a kifinomult és rendkívül aprólékosan kidolgozott megjelenésének köszönhetően.

Bár a wagashi a felhasznált alapanyagok, s így íz tekintetében meglehetősen egyszerű, szín- és formavilága, sajátos textúrája, valamint az üzenetközvetítési képessége miatt nem csupán rendkívül kedvelt édesség típus, de a világon egyedülálló gasztroművészeti termék.

Absztrakt ábrázolás esetén az édesség a színével és textúrájával kelt szezonális érzést, direkt megjelenítéssel pedig a 4 évszak jellegzetes növényei, állatai, természeti jelenségei, kulturális események-, vallási ünnepek szimbólumai varázsolhatók a desszertes tányérra egy wagashi t felszolgálva. A japán precizitáshoz, aprólékossághoz hűen egy wagashi-mester számára a szezonalitás értelmezésének alapja nem a 12 hónap, hanem annak 5 napos egységei, a 72 mikro évszak (kou).

A rügyfakadást követően a virág kinyílását csodáljuk, utána pár nappal pedig a tavaszi szellőben az úton hömpölygő szirmokban gyönyörködünk. Egyik nap még a hó csillogása kápráztat el minket, nem sokkal később pedig a hó alól kibújó első zöld növények adnak számunkra életerőt. Ez az a folyamatos megújulás, amit a wagashi művészete közvetít a mesteri alkotások révén.

A wagashik korai hírnökei döntően olajos magvak, gyümölcsök voltak. A Muromachi korszakot követően (1573 – ), a tea művészet fejlődésével azonban fokozatosan kialakult a ma ismert, komplex wagashi művészet. A wagashik növényi alapanyagokból készülnek, főként bab, rizs, gabonák felhasználásával, cukor és vörösmoszatból készült zselésítő (agaragar) hozzáadásával.

A wagashi nem csupán egy édesség, s nem is szimplán egy ital nélkülözhetetlen párja, sokkal inkább egy alkotás, melyben a természet szépsége, a dolgok harmóniája mutatkozik meg rendkívül visszafogottan, mégis intenzív hatást kiváltva. A döntően egy napos lejáratú édességek felszolgálásával a vendéglátó egyedülálló módon fejezi ki vendégei számára a pillanat jelentőségét, a mulandóságot, s azt a törekvést, amivel a vendégeskedés minden egyes percét tökéletessé igyekszik tenni.

Ez a maga egyszerűségében komplex, parányi csoda, valóban megédesíti a pillanatot, legyen az akár egy vacsora záró akkordja, egy kávé kísérője vagy egy frissítő japán zöld tea hű párja.

Ha az Ön számára is fontos az ízek, az esztétikum és a kiváló alapanyagok egyensúlya, kóstolja meg a Sushi Sei japán étterem wagashi különlegességeit! Foglaljon asztalt nálunk, vagy rendelje otthonába díjnyertes fogásainkat, hiszen házhoz is szállítunk!

Megosztás: