A japán kultúra kapcsán felmerülő egyik talán leggyakoribb szó a tradicionális viseletet jelölő, eredetileg egy igéből (ki, azaz viselni) és egy főnévből (mono, vagyis dolog) származtatott kifejezés: a kimonó. A földig érő ruha megjelenése egészen a Heian-korig (794 – 1192) vezethető vissza.

Az egyenes szabás nem csupán kényelmessé, de minden testtípus számára megfelelővé tette a különleges viseletet. Ráadásul, mint ahogy arra hamarosan fény derült, a kimonó rendkívül praktikus ruhadarab is egyben: az egymásra boruló rétegek könnyen összehajthatók, s minden évszakra alkalmas öltözetet biztosítanak. Alsó rétegként melegen tartják viselőjüket a téli napokon, míg könnyebb anyagból készült verziói nyáron is tökéletes kényelmet ígérnek.

Később aztán a kimonók a ruházkodáson is túlmutató jelentőségre tettek szert: a különböző színek eltérő évszakokhoz tartoztak, de akár tulajdonosuk politikai álláspontját is definiálhatták. A Kamakura éra (1192-1338) klánjai, akárcsak a Muromachi (1338-1573), vagy az Edo (1603-1868) harci csoportjai saját, egyedi színben pompázó kimonóval büszkélkedhettek – ennek köszönhetően néha már-már giccses képet nyújtott a csatatér. Ebben az időszakban a kimonó készítés technikája is jelentős fejlődésen ment keresztül: egyre kifinomultabbá vált a metódus, így az egyszerű, gyakorlati okokból életre hívott ruhadarab is egyre értékesebb lett, majd egy idő után már kifejezetten művészeti ággá nőtte ki magát. A szülők továbbörökítették gyermekeiknek, mint igazi, nemzedékről nemzedékre szálló családi kincset.

Az 1800-as évektől kezdve Japánba is egyre inkább beszivárgott a nyugat-európai kultúra, ami természetesen a szigetország lakóinak mindennapi életére is nagy hatással volt. A kimonó kultusza azonban ezt is átvészelte, s továbbra is a különleges alkalmak – esküvők, temetések, fesztiválok, vagy teázási ceremóniák – népszerű viselete maradt.

Kövesse a Sushi Sei blogját, ahol folyamatosan frissülő tartalommal hívjuk olvasóinkat egy mesés kelet-ázsiai utazásra: ismerje meg Japán lenyűgöző kultúráját és hagyományait, s fedezze fel autentikus gasztronómiai élményt kínáló éttermünk gazdag kínálatát! Ha szívesen megkóstolna egy igazi, tradicionális sashimi tálat, vagy egy adag mennyei sushira vágyik, asztalfoglalását egy kattintással jelezheti!

Megosztás: