Vabi..szabi…? Úgy érted, vaszabi?-nézett rám ma a férjem, amikor szóba hoztam, miről szeretnék bejegyzést írni. Nem, nem a japán vízitormáról lesz szó, hanem a szépségről alkotott sajátos japán felfogásról, ezt nevezik vabi-szabinak. De honnan ered, és mit jelent valójában?

A vabi-szabi esztétikája nagy vonalakban a tárgyak egyszerűségét és múlandóságát helyezi előtérbe és tökéletlenségüket értékeli igazán. Filozófiai háttere a zen buddhizmusban keresendő: a létezés három jellemzője a mulandóság, az éntelenség és a szenvedés. Szenvedés? Hát ez nem hangzik túl jól! De mélyedjünk el kicsit jobban a vabi-szabi gondolatvilágában, hogy megértsük, hogyan lehet szépség a szenvedésből.

A vabi és a szabi is nehezen meghatározható fogalmak. Előbbi a természet egyszerűségét próbálja megragadni, az utóbbi pedig azt a szépséget jelenti, amelyet az idő múlása alakít ki. A vabi-szabi mai értelmezése „a természetes egyszerűség bölcsessége”, a művészetben pedig „hibás szépségként” írják le.

Törött, ám megragasztott csészék, le nem csiszolt érdesség, akár egy-egy pötty vagy hajszálrepedés a sima felszínen: a vabi-szabi esztétikumának tárgyai és építményei mind tökéletlenek és sokszor sérültek. Ha azonban meglátjuk bennük a mulandóság szépségét, és egy pillanatra elgondolkodunk az itt és most megélésén, akkor segíthetnek közelebb kerülni önmagunkhoz. Ez már maga a zen előszobája: egy pillanatnyi sallangmentes létezés. Nem véletlen, hogy a régmúlt Japánban az ilyen pillanatokat a szatori, azaz megvilágosodás első lépéseként tartották számon.

Nézzünk csak körül az otthonunkban! Vajon hány vabi-szabi tárgyat találunk? Töltsünk el velük egy kis időt, és (ne) vigyázzunk rájuk!

 

A vabi-szabi mint művészet: kincugi

A kincugi egy javítási technika, amellyel törött edényeket tesznek újra használhatóvá. Ebben még semmi különös nincs, csakhogy a ragasztóanyagban aranypor van, így a megragasztott törések mentén arany szegélyeket találunk. A funkció megmarad, még ha a külső változik is, ez pedig teljesen megfelel a vabi-szabi filozófiájának. Ráadásul a sérülések nyomait nem fedik el, hanem még hangsúlyozzák is: a tárgy története csak hozzájárul annak értékéhez. Kissé tovább gondolva az emberi életre is alkalmazhatjuk a vabi-szabi és a kincugi filozófiáját: töréseink és traumáink által válunk tökéletlen egésszé, tökéletlenségünk azonban mélyen emberi, múlandóságunk pedig kétségbevonhatatlan. És hogy ebből fakadna a szépség…?

A vabi-szabi felfogás szerint igen. De ennek elfogadása már rajtunk múlik.

A Sushi Sei japán étterem Óbudán letisztult, elegáns környezetben várja kedves vendégeit a japán konyha hagyományos és újragondolt fogásaival, melyeket a legkiválóbb alapanyagokból és a legmagasabb szakértelemmel készítünk el. Családi és baráti összejövetelek, ugyanakkor üzleti megbeszélések ideális helyszíne éttermünk. Foglaljon asztalt most, vagy kérjen házhozszállítást és élvezze otthonában a finom falatokat!

Megosztás: