Japánban a május nemzeti ünnepek és hagyományos fesztiválok tekintetében kissé elmarad a többi hónaptól. Az újév napját már rég magunk mögött hagytuk, a szerelmesek Valentin-napkor örülhettek egymásnak, márciusban rendben lezajlott a babák ünnepe (hina macuri)is. A cseresznyevirágzás már csak kósza emlék, lassan az utolsó szirmok is messze szállnak.
Nem kell azonban elkeseredünk, a japánok megtalálják a módját, hogy akkor is ünnepelhessenek, ha éppen nincs mit; ekkor ugyanis csinálnak maguknak ünnepnapot. Létezik egy különleges szervezet, az Évforduló Egyesület, amely a megfelelő összeg fejében (100 ezer jen) a legőrültebb ötleteket is elismeri és hivatalos ünnepnappá teszi. Bárki bármilyen bolondos ideával a színük elé járulhat, de azért jellemzően multinacionális cégek kreálnak maguknak egy-egy termékhez kapcsolódó ünnepet, hogy azt marketingcélokra használhassák fel. Akad azonban egy pár érdekes, szerelemhez, illetve párkapcsolathoz kötődő mű-ünnep májusban, ezek közül veszünk most szemügyre néhányat.

Kokuhaku no Hi, a vallomás napja (május 9.)

A fiúk és férfiak számára eljött az idő, hogy kinyilvánítsák érzelmeiket a nekik tetsző lányoknak és nőknek, ez ugyanis a szerelmi vallomások napja. Picit hasonlít a Valentin-napra, de ezt az ünnepet bizony nem egészen tiszta szándékból hívták életre: a kozmetikumokat is gyártó Unilever Japan regisztráltatta, hogy aztán ellenállhatatlan illatú dezodorokkal és tusfürdőkkel könnyítse meg a szerelmet valló férfiak dolgát. (Ugyanakkor az is igaz, hogy széleskörű kutatást is végeztettek a japán fiatalok párkapcsolati problémáiról.) Ettől függetlenül a vallomástételnek hagyománya és művészete van Japánban; a szerelmes férfi ilyenkor komolyan is gondolja, hogy a jövőt a szeretett nővel képzeli el, a nőnek pedig a vallomás meghallgatása után felelősen kell döntenie a kapcsolatról.

 

A májusi vihar napja (május 13.)

Ezt az ünnepet is a romantika ihlette, ám annak sötétebb oldalát helyezi előtérbe: ez a „szakítós nap”. A Valentin-napon fellángoló szerelmek szavatossága májusra lejár, az érzelmek megváltoznak, akárcsak a viharos májusi időjárás Japánban. Az elhagyott szerelmesek kibőgik magukat, majd várják, hogy feltűnjön a vihar utáni szivárvány.

 

A csók és szerelmeslevél napja (május 23.)

Újabb furcsa évforduló: Japánban 1946-ban vetítették az első olyan filmet, amelyben igazi csókjelenet látható, és erre a napra „esik” a szerelmeslevél ünnepe is. Ez sem egészen véletlen: a Socsiku filmgyártó cég jegyeztette be erre a napra, az 1995-ös Szerelmeslevél című film népszerűsítésére; a szerelmeslevél (koibumi) és a május 23. japán kiejtése közötti hasonlóság miatt választották ezt a napot.

A japán fesztiválszezon júniusban indul be igazán, a  Sushi Sei azonban már májusban képviselteti magát a rangos Gourmet Fesztiválon! Gyertek, látogassatok meg minket!

Ha mégse sikerülne eljutnunk a fesztiválra, kedvenc japán éttermünk a megszokott helyen vár, a legfinomabb keleti ízekkel és figyelmes kiszolgálással. Céges rendezvények és családi események ideális helyszíne a Sushi Sei japán étterem. Foglaljon asztalt még ma, vagy válassza ki kedvenc fogásait, mi pedig házhoz szállítjuk őket, hogy otthonában élvezhesse Japán ízeit!

Megosztás: