A furcsa szóval először sokan a kilencvenes évek egyik – hanem a – legnépszerűbb vígjáték sorozatában, a Jóbarátok egyik komikus jelentében találkoztunk először. Miközben épp próbáltuk közelebbről megismerni az amerikai popkultúrát, az ilyen gyöngyszemek amellett, hogy mosolyt csaltak arcunkra, mintegy felfedezőútra invitálták a közönséget: máig emlékszem, még évekkel a 6. évad 17. epizódja után is kísértett a kérdés, mit is jelenthet az unagi valójában. Ami pedig még ennél is sürgetőbb volt: hol kóstolhatnék ilyet?

Természetesen a sorozatban említett rövid bevezetés korántsem elégítette ki az ázsiai konyha iránt táplált kíváncsiságomat. Mikor aztán felnőttként a sushi menthetetlen rabjává váltam, az étlapot böngészve ismét ott állt velem szemben a félkövér betűkbe rejtett misztikum: unagi nigiri.

Ahogy Phoebe bölcsen kifejti a már említett epizódban: az unagi japánul édesvízi angolnát jelent. Édeskés íze és omlós textúrája révén hamar közkedvelt halfajtává vált a kígyószerű pikkelyes, amit az étlapok számos formában kínálnak: a nigiri mellett például az Unagi Kabayaki, azaz a grillezett angolna is népszerű fogás a gasztronómiai kalandokra induló és az ázsiai konyha kínálatában már jártas vendégek körében egyaránt. A balatoni hekkek és nyári rántott pontyok hagyományán felcseperedett fiatal számára az első falat Unagi Kabayaki valami olyasmit üzen, hogy ’meséld csak el, kérlek, hogyan tudtál 20+ évet leélni nélkülem’?

Kellemes ízvilága mellett tápanyagtartalma is éppúgy említésre méltó: az angolna nem csak vitaminokban, de ásványi anyagokban is gazdag halfajta. A japánok szerint tökéletes szezonális étel a nyári fáradtság leküzdéséhez.

Unagi Kabayaki

A Kabayaki szó egy gyakori elkészítési módra utal: a halat először filézik, kicsontozzák, nyársa húzzák, majd grillezik – és hogy még különlegesebb legyen a végeredmény, az étel zamatossága érdekében némi édes szójaszósszal is megkenik a halszeleteket. Ez kellőképpen kiemeli az angolna lédús, lágy, mégis karakteres ízét. Az omlós összeállítást rizzsel kiegészítve, vagy akár a speciális jubako névre hallgató tradicionális lakkozott dobozkában is felszolgálhatják. Éttermünkben a kezdetektől fogva a legnépszerűbb fogások egyike a grillezett angolna, amit japán, magyar és a világ más tájairól érkező vendégeink is egyaránt szívesen választanak.

Bár a nyár hamarosan véget ér – már időszerű lenne kilábalni a folyamatos hőségnek köszönhető tompaságból – az ősz nem csak a mindennapokban, de a gasztronómia terén is új kalandokra hív. Ahogy itt ülök a szikrázóan kék ég alatt, ahol a lehűlés ígéretével kecsegtető habcsóknyi felhőt sem látni, meg sem próbálok ellenállni egy adag ínycsiklandozó unagi nigiri gondolatának.

Ha ön is szívesen barangol az ázsiai gasztronómia csodálatos berkeiben, a Sushi Sei sokszínű kínálata számos friss és autentikus fogással várja: gyakorlott séfünk, Seiichi Kusumoto összeállításaiban ön is megismerheti a japán konyha esszenciáját. Kövesse blogunkat a japán kultúrával, gasztronómiával és hagyományokkal kapcsolatos további érdekességekért! Érdemes személyesen ellátogatni éttermünkbe, hiszen az év minden napján igazi kulináris utazással várjuk az ázsiai konyha szakavatott, vagy épp kezdő rajongóit: asztalfoglalásra lehetőséget biztosítunk online, de kedvenc ételeit akár házhoz szállítással is szívesen eljuttatjuk Önhöz.

Megosztás: