Miért eszünk? A válasz kézenfekvő: hogy ne haljunk éhen. Az emberi szervezetnek, mint minden más élő organizmusnak, szüksége van az üzemanyagra. Csakhogy ez önmagában nem indokolná azt az alapvető igényünket, hogy finomat együnk. Az étel ugyanis nemcsak táplál, de gyönyörködtet is. Nem utolsó sorban pedig: az étel összeköt. Hogy kivel? Például a szeretteinkkel– elég felidézni egy-egy jól sikerült családi ebédet. De nézhetjük akár távolabbról is a dolgot: majdnem minden nemzetnek megvan például a saját pizzája. Vagy kebabja. Vagy rántott csirkéje…nincs ez másként Japánban sem.

A karaage sütési technika nagyon hasonlít a már ismert tempurához: a húst (legtöbbször csirkét, de akár zöldségeket vagy tofut is süthetünk így) lisztbe vagy burgonyakeményítőbe forgatják, és nagyon forró olajban sütik ki. A csirkét sütés előtt változatos, régiónként eltérő ízesítésű pácban pihentetik, majd rizzsel és káposztával kínálják, de magában is fogyasztják, ugyanis a friss karaage csirkéhez semmi sem fogható.

A karaage szinte egyidős a tempurával, amely már az Edo-korban is ismert volt, ám az 1920-as években az előbbi vált igazán népszerűvé, a Beppuban található Toyoken étterem révén. A második világháború utáni élelemhiány pedig újra a karaagénak kedvezett: az emberek ritkán jutottak húshoz Japánban, így amikor csirke került az asztalra, a „gyorsan finomat” elve érvényesült, ehhez pedig a karaage sütés kínált ideális megoldást.

A karaage népszerűsége ma is töretlen: a legnagyobb japán szupermarketek saját karaage csirkét árulnak, amelyet csomagban vihetünk haza, így étterembe sem kell mennünk érte. Természetesen nem is Japánban járnánk, ha nem lenne a karaagénak is saját fesztiválja, amelyet Oita városban rendeznek meg október-november tájt. Itt aztán minden létező variációt kipróbálhatunk!

Aki azonban Budapesten szeretné kipróbálni a karaage csirkét, csupán Óbudáig kell, hogy utazzon: a Sushi Sei japán étteremben különlegesen frissen és ropogósan készítik! Tényleg isteni, tapasztalatból mondom. És mennyi csodálatos fogás vár ott még arra, aki betér! Ami közös bennük: a legjobb minőségű hozzávalókból és a legmagasabb szakértelemmel készítjük el őket. Kóstolja meg ételeinket szeretteivel, barátaival vagy kollégáival! Hozza el hozzánk üzleti partnereit, vagy foglaljon asztalt egy romantikus vacsorához! Ha azonban inkább otthon élvezné a keleti ízeket, rendeljen honlapunkon, mi pedig házhoz szállítjuk a fogáskat!

Megosztás: