Tokió a világ legnagyobb városa, szinte elképzelhetetlenül hatalmas. De nem csak nagy ám, hanem színes és pezsgő kulturális élet színhelye is, amely természetesen nagy részben a japán hagyományoknak köszönhető, így nagy szerepet kap benne a történelem és a vallás is. A hagyományokban gyökerező japán kultúra különlegessége pedig a hallatlanul népszerű fesztiválokban érhető tetten a leginkább: a macurik évszázadok óta sikeresen ötvözik a régit az újjal, az áhítatot a színes kavalkáddal, a tiszteletet a vidámsággal.

Tokió három nagy fesztiválja közül elsőként a Szannó fesztivált mutatom be; ez egyébként Japán egyik legnagyobb macurija is. A Kanda-fesztivállal felváltva rendezik meg, ez utóbbit páratlan évszámoknál tartják, a Szannót pedig a páros években, júniusban.

Az Edo-korban (1603-1867) a Tokugawa sógunok vették át az ország irányítását, a Szannó macuri pedig az ő hatalomra jutásukat volt hivatott ünnepelni (Tokiót nevezték régen Edo-nak). Hatalmas buli volt, azonban az idők során egyre szerényebbé vált, ugyanis a modern infrastruktúra nem kedvez a végtelen hosszú felvonulásoknak, ami pedig általában a macurik lényege. A forgalmat ma már csak részben korlátozzák a körmenet érdelében, így sokszor előfordul, hogy egy-egy útszakaszon autók tömegei húznak el a processzió résztvevői mellett nagy sebességgel. Ma már jóval kevesebben vesznek részt a menetben (úgy 500 fő) és kevesebb-kisebb az ünnepi kocsi, amely a fesztiválok elengedhetetlen kelléke. A legfontosabb azonban mégis a három, kézben szállított szentély (mikosi) körbehordozása; a résztvevők így róják le tiszteletüket a kamik, azaz sintó istenségek előtt.

A processzió reggel indul a tokiói Hie-szentélytől; a szentély elé ilyenkor egy hatalmas, szalmából font gyűrűt állítanak: aki ezen átsétál, megtisztulva kezdheti meg az ünnepi körmenetet. A menet kilenc órán keresztül tart, az út során pedig több kisebb szentélyt is érintenek (előbb a Yasukuni, majd az aprócska Nihonbase szentélyt), legjelentősebb mozzanata azonban mégis a császári palotába tett kitérő, melynek során a főpap a császári családnak ajánl fel imádságot; erről tudni kell, hogy ritka kegy! Mármint a palotába való belépés…a menet a nap végén a Hie-szentélyhez tér vissza.

A fesztivál 11 napja során persze nem csak tisztán vallásos eseményeknek lehetünk szemtanúi, hiszen ez a rendezvény az Edo-kor hangulatát is szeretné megidézni: sintó zenés-táncos előadásokat is élvezhetünk, meghallgathatjuk a szannó dobok hangját, és sok-sok apródnak öltözött gyermekkel is találkozhatunk.

Ha az Ön számára is fontos az ízek, az esztétikum és a kiváló alapanyagok egyensúlya, kóstolja meg a Sushi Sei japán étterem kitűnő fogásait! Ételeinket elegáns, barátságos környezetben szolgáljuk fel Önnek, akár családostól-barátostól, akár párjával vagy épp’ egyedül érkezik. Foglaljon asztalt éttermünkbe, vagy rendelje otthonába díjnyertes fogásainkat, hiszen házhoz is szállítunk!

Megosztás: