Japánban az óév utolsó napja talán nem akkora buli, mint nálunk (természetesen előfordulhatnak elhajlások: emlékezzünk csak az újévi mocsin fulladozó kapatos japán sorstársakra!), január elseje viszont annál mozgalmasabb: a hívő nép ilyenkor a sinto szentélyekhez vonul, hogy imádsággal kezdje az évet a hatsumode hagyomány szerint. A szentélyek előtt hosszú sorok kígyóznak; a sorban állókat amazake, forró, erjesztett rizsital és  tábortüzek tartják melegen. A hatsumode, azaz „első szentélylátogatás” célja, hogy tisztán kezdhessék az új évet és magukhoz vonzzák a jó szerencsét egész évben. Ez a rituálé azután otthon, az ünnepi ebédnél is folytatódik… vajon mit esznek Japánban az év első napján?

Toshikoshi szoba, a szerencseleves

Japánban igen népszerű a hajdinából készült szoba tészta, az új év eljövetele pedig különleges jelentéssel ruházza fel a hosszú, ruganyos tésztaszálakat…úgy tartják, a hajdina szerencsét hoz, mivel a hosszú tészta a tartalmas, hosszú életet jelképezi. Ugyanakkor könnyű elharapni, így az elmúlt év hibáit és kellemetlen történéseit is elbúcsúztathatjuk a szobával. A hajdina az erő és rugalmasság szimbóluma is, hiszen mindenhol megterem. Az újévi szobaevés tradíciója a 13-14.századra nyúlik vissza, ám igazán elterjedtté csak az Edo-korban vált, ekkor alakultak ki és szilárdultak meg a középosztály vallásos szokásai és hagyományai, a szoba pedig közkedvelt újévi ételként is elismerték.

Persze a leves is csak akkor leves, ha van lé: ez pedig nem más, mint a már jól ismert dashi, a finom, ízletes és erős alaplé, amelyet tengeri moszatból, bonitopehelyből (katsuobushi) vagy esetleg mindkettőből főznek (ez talán a legfinomabb).

A leves tetejére aprított zöldhagyma kerül, de dúsíthatjuk tovább nyers tojással, haltortácskával vagy tempurával.

A toshikoshi levessel tehát egészségesen és szerencsésen kezdődik az év, és ha minden jól alakul, ki is tart egész évben…Boldog és szerencsés újévet kívánunk minden kedves Vendégünknek és Partnerünknek!

A Sushi Sei japán étterem 2020-ban is autentikus fogásokkal és első osztályú kiszolgálással várja a japán konyha szerelmeseit! Látogasson el hozzánk, Óbudán várjuk exkluzív környezetben, egészséges is finom japán ételekkel! Kóstolja meg fogásainkat szeretteivel, barátaival vagy kollégáival! Hozza el hozzánk üzleti partnereit, vagy foglaljon asztalt egy romantikus vacsorához! Ha azonban inkább otthon élvezné a keleti ízeket, rendeljen honlapunkon, mi pedig házhoz szállítjuk a fogásokat!

Megosztás: