A japán kultúra és mindennapi élet elengedhetetlen eleme a számos verzióban fellelhető, ínyenc falatokat rejtő dobozka, azaz a bentó. De mi is kerül pontosan az ízletes kincses ládába?

A tradicionális japán bentó rizst, húst, halat, zöldségeket, savanyúságot, illetve gyümölcsöt tartalmaz. Bár a dobozkák éttermekben és boltokban is elérhetőek, a hagyomány szerint a bentó házi készítésű, az előző napi maradékot felhasználó iskolai, vagy munkahelyi étel. A kifejezés maga egészen a kínai Szung dinasztiáig vezethető vissza, a szó pedig annyit jelent: kényelmes. Japánban már az ötödik századra kialakult a földeken dolgozó emberek, vagy utazók számára csomagolt ebéddel kapcsolatos szokás, amit több korabeli illusztráció is megörökített. Természetesen az évszázadok során nem csupán kifinomultabbá vált, de egyre több változatban jelent meg a népszerű doboz.

Az Edo-korban (1600 – 1867) időszakában például az ún. makunóncsi bentó volt a legnépszerűbb: a rizst, halat, vagy húst, savanyúságot, tojást és savanyított szilvát rejtő csomag a színházi szünetekről kapta nevét. Az 1800-as évek végétől aztán már az állomásokon is gyakori termékké váltak a különféle összeállítások. Az 1900-as években a dobozok már alumíniumból készültek, egyre táplálóbb elemeket tartalmaztak, azonban a világháborúk érkezésével mintegy státusszimbólummá váltak az iskolai ebédként is funkcionáló fogás: a tehetősebb családok gyermekei egészségesebb, míg a hátrányosabb helyzetben élők egyszerű bentókat vittek otthonról.

Akárcsak a japán kultúra és gasztronómia oly sok jellegzetes összetevője, a bentó is hamarosan nemzetközi népszerűségre tett szert. Begyűrűzött az amerikai, majd európai köztudatba, és a tradicionális szetteket a hozzávalók egyre szélesebb választéka tette világszerte ellenállhatatlanná. A Sushi Sei kínálatában 16 különféle benóból választhatunk: az étlapon találunk lazacos, marhahúsos, tempurás, sertéshúsos, tengeri halválogatás alapú, ínycsiklandozó köretekkel kiegészített opciókat.

 

Kövesse a Sushi Sei blogját, ahol folyamatosan frissülő tartalommal hívjuk olvasóinkat egy mesés kelet-ázsiai utazásra: ismerje meg Japán lenyűgöző kultúráját és hagyományait, s fedezze fel autentikus gasztronómiai élményt kínáló éttermünk gazdag kínálatát! Ha szívesen megkóstolna egy igazi, tradicionális sashimi tálat, vagy egy adag mennyi sushival zárná a napot, asztalfoglalását egy kattintással jelezheti!

 

Megosztás: