Ha a japán emberekkel kapcsolatos sztereotípiákra gondolok, rengeteg pozitívum jut eszembe: precizitás, lelkiismeretesség, alaposság…na és a messze földön híres munkamániájuk. Könyvek és filmek számolnak be kérlelhetetlen japán főnökökről és házi feladatok tengerében fuldokló japán diákokról…emlékszem, amikor róluk olvastam, szinte sajnáltam őket: hogyan lehetséges ennyit dolgozni? Vajon mikor és hogyan kapcsolódnak ki? Mulatnak ők egyáltalán? Utánanéztem, hogyan töltik a szabadidejüket a japánok, a legérdekesebb elfoglaltságokat pedig most be is mutatom.

Karaoke

Igazi japán műfaj az „Üres Zenekar”, azaz a kara-oke, mely a kara (japánul üres) és az angol orchestra, azaz zenekar japán változatából (okesotura) tevődik össze. A karaoke-bulikon elhangzó zeneszámokból csupán az ének hiányzik, az űrt pedig a minél hangosabban és hamisabban éneklő lelkes dolgozók töltik be. Legszívesebben csapatostul énekelnek, de ugyanolyan lelkesen dalolnak szólóban is.

Macurik-japán fesztiválok

A macuri jellegzetes japán rendezvény, amelyből régiónként sok eltérő változatot találhatunk. Közös bennük, hogy általában vallási ünnepek köré szerveződnek, és általában pár napig, de néha hetekig is tarthatnak. Aki ellátogat egy macurira, megismerheti a taikót, azaz a japán dobot, jelmezes felvonuláson vehet részt, ha pedig nassolni szeretne, kipróbálhatja a dangót, ezt a sajátos, különböző ízesítésű, nyárson kínált gombócot.

Pacsinkó, a japán flipper

A pacsinkó, ez az igen egyszerű szerencsejáték, Japánban egyik legkedveltebb szórakozási forma. A lényeg, hogy (régebben mechanikus, ma már inkább digitális) nyerőgépeken minél több kisméretű golyót gyűjtsünk össze. A golyók, miután gondosan átszámolták őket, nyereményekre (pl. tisztítószerek, tollak, CD-k) válthatók, azonban figyelem!-pénzre soha, a pénzben játszott pacsinkó ugyanis illegális. Ha mégis jenre váltanánk a nem kívánt tárgyakat, az erre kialakított helységekben van lehetőségünk eladni őket.

Amint látható, a japánok bizony kaphatóak a szórakozásra, de ami ennél is fontosabb: szeretnek minőségi időt eltölteni azokkal, akik közel állnak hozzájuk. Ebben pedig hasonlítunk! Legyen szó akár születésnapról, céges rendezvényekről vagy fogadásokról, a SushiSei –ben letisztult és barátságos környezetben koccinthatunk kollégáinkkal a közös sikerekre, ünnepelhetünk rokonaink és barátaink társaságában. Üzleti tárgyalásokhoz és csapatépítéshez is ideális helyszínt kínálunk, elsőrangú ételekkel, kifogástalan kiszolgálással és meghitt atmoszférával várjuk vendégeinket! Ha Ön is szeretne nálunk úgy ünnepelni, mint a Japánok, hívjon bizalommal!

Megosztás: