Karácsony, születésnap, névnap, házasságkötés: csupa felemelő alkalom, amit megünnepelhetünk szeretteinkkel, és a jeles napot a megfelelő ajándék átadásával még meghittebbé és különlegesebbé tehetjük. Persze az igazán szívből jövő és szívhez szóló ajándékot előbb meg kell találni, megrendelni, kifizetni, majd becsomagolni… megannyi stresszforrás! Kedvenc Japánunkban ráadásul hatalmas feneket kerítenek az ajándékozási procedúrának, hiszen az ajándékozás a tisztelet kifejezésének leg közkeletűbb módja, amelyet szigorú szabályok határoznak meg. Nézzük hát, hogyan, mikor és mit illik adni a szigetországban!

Minden nap ajándék

Ez talán túlzás, de nem áll távol az igazságtól: a japánoknál kötelező ajándékot adni a legkülönbözőbb alkalmakra, de valójában alkalom sem kell; elég, ha vendégségbe hívnak, ahová üres kézzel érkezni hatalmas illetlenség. Az ajándék Japánban soha nem személyes és intim, mindig gyakorlatiasnak és használhatónak kell lennie, és ami még magánál a szuvenírnél is fontosabb, az a csomagolás. Az ajándékok prezentálása önmagában is művészet, a törődést talán még a tárgyaknál is jobban fejezik ki a csomagolóanyagok és módszerek. Mivel kissé sznobok is, így sokszor egy-egy olcsóbb ajándékot is sokkal vonzóbbá tehetünk, ha az egy drága áruház logóját viseli a csomagoláson; ehhez pedig még csak ott sem kell vásárolnunk, a papírt beszerezhetjük utcai árusoktól is! Apropó, hatás: soha ne várjuk, hogy az átadott ajándékot a szemünk láttára bontják majd ki. Sűrű hajlongások közepette helyezik el egy arra kinevezett kis emelvényen, és csak a vendégek távoztával nézik meg, mit kaptak. A japánok végtelenül előzékenyek és udvariasak; nem szeretnék a többi vendég előtt „rangsorolni” az ajándékokat, hiszen így valakinek csalódást okoznának, hogy nem az ő ajándéka a legkedvesebb számukra…

Ki mit kap?

Röviden: bárki, bármit. De tényleg. Kávét, ceruzahegyezőt, lazacot, magán repülőgépet, száraztésztát, alkoholt… csak haszna legyen. Nagy hagyománya van a hála-ajándékoknak: évente kétszer illik megköszönni a tanároknak, orvosoknak, postásoknak (stb.), amit a népért tesznek, illetve feljebbvalóinkat is ilyenkor ajándékozzuk meg. Az első időszak nyárra esik, és ocsúgennek nevezik, a második pedig decemberben jön el, a neve oszeibó. Ilyenkor aztán örvendezhetnek a kereskedők, hiszen mindenki ajándékoz és csomagol. A japánok ajándékmániája önmagában gazdaságélénkítő hatással bír! Pénzt is szabad adni, de ha ezt szeretnénk, akkor el kell rejteni egy díszes borítékba, vagy egy másik ajándék belsejébe. Használt, gyűrött pénzt ne adjunk: a legjobb, ha friss, ropogós bankókra cseréljük be őket. A legtöbb ajándékot újévkor adják, de egész évben elvárt az ajándékozás, hiszen folyton valamilyen ünnepet ülnek: anyák napját, apák napját, a napéjegyenlőség hetét, fiúk napját, lányok napját, az idősek iránti tisztelet napját..és ehhez jönnek még a családi események. Bocsánatot is ajándékkal kérnek, illetve hosszabb utazást követően az egész rokonságot szuvenírekkel halmozzák el.

Ha az Ön számára is fontos az ízek, az esztétikum és a kiváló alapanyagok egyensúlya, kóstolja meg a Sushi Sei japán étterem kitűnő fogásait! Ételeinket elegáns, barátságos környezetben szolgáljuk fel Önnek, akár családostól-barátostól, akár párjával vagy épp’ egyedül érkezik. Foglaljon asztalt éttermünkbe, vagy rendelje otthonába díjnyertes fogásainkat, hiszen házhoz is szállítunk!

Megosztás: