Ugye mindenki emlékszik még, micsoda felhajtással jár a cseresznye (és szilva) virágzás kedvenc szigetországunkban? Valóban csodálatos esemény a szirmok kibomlása tavasszal, amely Japánba vonz boldog-boldogtalant, hogy aztán együtt gyönyörködhessenek a pompás virágokban. De mi történik ősszel? Hiszen a sárguló, narancssárguló, majd vörösödő levelek színkavalkádja legalább olyan gyönyörű, mint a fehér virágerdő látványa…valójában engem még jobban is csábít, mint a szakura, amelyről már rengeteget hallottam és olvastam. Mi teszi különlegesen széppé  a japán őszt? Nézzük csak!

Nemcsak a galagonya izzik! A japán ősz szimbóluma a juharfa, azaz momidzsi, írásképe pedig megegyezik a kojó, azaz az „ősz színei” képével. A juharfa azért a legszebb, mert levelei a zöldtől az aranysárgán át tündöklő vörösig lenyűgöző átmenetet mutatnak. Japánban őshonos, így szinte bárhol találkozhatunk velük városban és vidéken, de rengeteget ültettek is belőle.

A második legnépszerűbb fa a gingko, azaz páfrányfenyő, amely lombhullásig sárga marad, színe azonban kivételes, aranyló sárga. Tokióban olyan sok található belőle, hogy a város jelképeként tartják számon. A leggyakrabban parkokban, japánkertekben és szentélyek mellett találkozhatunk velük. A vadon élő, magashegyi változatok némileg eltérnek városi társaiktól; lenyűgözően szép fák ezen kívül a japán berkenye, a gyertyánszil és  a vadgesztenye.

Érdekes (bár nem teljesen meglepő), hogy a cseresznyevirágzással ellentétben a levelek színváltása északon kezdődik és dél felé halad, ahogy telnek az őszi hónapok. A japánok természetesen a szakurához hasonlóan előre jelzik, mikor melyik régió tündököl a legszebb őszi színekben. Így például A Daisetzuzan Nemzeti Parkban már szeptember közepétől élvezhetjük a „színjátékot”, Nikkóban akár november közepéig is tarthat, a Nara Parkba pedig november végén-december elején érdemes ellátogatni, hiszen ilyenkor a legszebb.

Végezetül, hogy  a gasztro-élmény se maradjon el, lombnézés közben rágcsáljunk ohagit! Ez a tipikus őszi édesség a mocsihoz hasonlít, azonban  a ragacsos rizs belül található, kívül pedig azukival, édes vörösbab-pasztával borítják, és előszeretettel fogyasztják az őszi nap-éj egyenlőség idején.

A Sushi Sei japán étterem Óbudán, békés környezetben és exkluzív szolgáltatásokkal várja kedves vendégeit! A lehető legmagasabb minőségű alapanyagok, eredeti receptek és díjnyertes séfek biztosítják az ízélményt, a kellemes hangulatról pedig az elegáns helyszín és a kiváló kiszolgálás gondoskodik. Ünnepeljen nálunk családjával, barátaival vagy kollégákkal, foglaljon asztalt egy meghitt vacsorához! Ha inkább otthon élvezné a finom falatokat, házhoz is szállítunk!

Megosztás: