Ha tészta, akkor…”Olaszország!”-vágja rá mindenki. Én is nagy rajongója vagyok a durumból készült olasz tésztáknak, de ne feledjük, hogy a tésztaevésnek és –készítésnek a Távol –Keleten, így Japánban is hatalmas tradíciója van. És ezek a tészták bizony semmiben sem maradnak alul európai társaikkal szemben. Csupán mások, ahogyan azt szigetország különleges szokásait és hagyományait tanulmányozva már megszokhattuk; figyelmünket ma a hallatlanul népszerű soba tésztára irányítjuk!

Hajdinában, danában…

Miből készül a soba? A nálunk fogyasztott tésztákkal szemben a sobát nem fehér búzalisztből, hanem hajdinalisztből állítják elő, ez pedig különleges állagot, ízt és színt kölcsönöz ennek a vékonyra vágott tésztafélének. A soba-evés az Edo-korszakban, azaz valamikor a 17.és 19.század között terjedt el. A mai kávéházakhoz és bisztrókhoz hasonlatos kis éttermekben lehetett soba-fogásokat rendelni, és persze mellé szakét szolgáltak fel.

Akkoriban a Tokióban élők jellemzően vagyonosabbak volt a vidéki honfitársaknál, így megengedhették maguknak, hogy sok fehér rizst fogyasszanak, ami a sobánál előkelőbb ételnek számított. Csakhogy egy rút (de legalábbis kellemetlen) betegség ütötte fel a fejét  a gazdagok körében: a beriberi, amely kéz-és lábzsibbadást, keringési zavarokat és emésztési rendellenességeket okoz. A betegség a tiamin, azaz a B1-vitamin hiánya miatt alakul ki. Ezt akkor még nem tudták, arra viszont rájöttek, hogy a soba fogyasztásával elkerülhető és gyógyítható a beriberi. Ennek nem más az oka, mint hogy a hajdina bőséggel tartalmaz fontos aminosavakat (például a naponta fogyasztandó lizint!) és vitaminokat, így tiamint is. Ez pedig a fehér rizsről sajnos nem mondható el, hiszen alig tartalmaz B1-vitamint.

Hogyan eszik?

Talán nem okoz meglepetést: evőpálcikával. Hideg vagy meleg levesbetétként, olajban pirítva, de akár sushinak feltekerve is finom; természetesen régiónként változó fogások és ízesítések léteznek. Teát is főznek hajdinamagból,  néha pedig sört ízesítenek vele, a maghéjakkal párnákat töltenek meg…semmi sem vész kárba! Egy dolog biztos: soba evésnél a legjobb, ha elfelejtjük az (európai) illemet, és szürcsölve-cuppogva szívjuk be a sikamlós tésztát! Ilyenkor ugyanis ez a természetes, habár az illemszabályok ma már lehetővé teszik a halk fogyasztást is.

Egyen Ön is soba tésztát…és kóstoljon meg más különlegességeket is a Sushi Sei japán étteremben! Látogasson el hozzánk, élvezze az eredeti japán ízeket és gondos kiszolgálást szeretteivel vagy üzleti partnereivel! Foglaljon asztalt vagy akár egy egész boxot igényeitől függően, mi pedig mindent megteszünk, hogy kellemesen tölthesse az időt éttermünkben. Ha azonban otthonában élvezné a japán konyha kiváló fogásait, úgy házhoz szállítjuk Önnek a finom falatokat!

Megosztás: