Az olyan hagyományos japán italok, mint a szaké, mindenki számára ismerősen hangzanak.  Az utóbbi időben azonban egyre nagyobb figyelem irányul a szigetországban készült whiskyre is.

 A skót elődről sokáig azt tartották, hogy Skócián kívül lehetetlen ugyanolyan minőségben előállítani, a japánok azonban természetesen rácáfoltak erre: 2014-ben például Jim Murray, egy neves brit szakértő százból 97,5-ös rekordértékkel illette a 2013-as Yamazaki Single Malt Sherry Cask whiskyt.

A Jamazaki főzde 1923-ban kezdte meg működését. A vállalkozás élén álló Takecuru Maszataka Glasgowban sajátította el a mesterség csínját-bínját. A japán whisky története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint azt alapvetően gondolnánk: a külföldi áruk előtti piacot először a Matthew C. Perry sorhajókapitány által a császári udvar számára szállítmányozott gallonok nyitották meg. Később, a 19. század második felében megkezdődött a külföldi italok importálása, majd 1871-ben megnyílt az első jelentősebb szeszfőzde is.

Kezdetben Takecuru Maszataka egy neves alkoholgyártónál dolgozott, majd 1918 végén Skóciába utazott, ahol a kor híres whisky bibliájának szerzőjét, J. A. Nettletont is felkereste. Maszataka lefordította a skót szakember könyvét japánra, azonban a mestertől való további tanulásnak anyagi problémák szabtak gátat: Nettleton olyan magas árat kért a kurzusokért, amit Maszataka képtelen volt kifizetni. A japán tudásszomját azonban ez sem szeghette: a környék összes főzdéjébe ellátogatott, hogy maguktól a munkásoktól tudja meg a legfontosabb részleteket. Az értékes információkat gondosan feljegyezte, s újonnan szerzett tudástárával büszkén tért vissza Japánba 1920-ban. Főnöke, Settsu Shuzo azonban nem osztotta lelkesedését a whiskykészítés forradalmasítása iránt, így két évvel hazaérkezése után Maszataka úgy döntött, önállóan folytatja tovább. Terveinek megvalósításában az 1888-tól Oszakában működő brandy és sör készítő unokaöccse, Torii Sindzsiro lett partnere, akivel közösen alapították meg Japán első whiskylepárlóját.

Az Independent két évvel korábban közölt cikke szerint a legjobb 8 japán whiskymárka listáján a következők szerepelnek:

  1. Suntory Hakushu 12 years old, 43%
  2. Suntory Yamazaki 18 Years Old
  3. Nikka Miyagikyo Single Malt, 45%
  4. Nikka Coffey Grain, 45%
  5. Suntory Hibiki 21 Years Old
  6. Nikka from the Barrel, 51.4%
  7. Suntory Hibiki 17 Years Old
  8. Nikka Single Malt Yoichi, 45%

A sokszínű gasztronómia mellett az italok terén is van tehát mit felfedezni. Kiindulópontnak tökéletes lehet Chris Bunting Tokióban élő angol újságíró Drinking Japan című, 2011-ben megjelent könyve. A szerző 122 helyi bár és az ország alkoholfogyasztási szokásainak bemutatásával nyújt igazi körképet a régióról.

Kövesse a Sushi Sei blogját, ahol folyamatosan frissülő tartalommal hívjuk olvasóinkat egy mesés kelet-ázsiai utazásra: ismerje meg Japán lenyűgöző kultúráját és hagyományait, s fedezze fel autentikus gasztronómiai élményt kínáló éttermünk gazdag kínálatát!

Megosztás: