Az Ázsiában őshonos shiitake már hosszú ideje része az ott élő emberek étkezési kultúrájának. Japánban és Kínában mintegy ezer éve termesztik, nagy részét pedig exportálják, így már nálunk is kapható ez a húsos ízű, erdőillatú különlegesség, amelyet magyarul shiitake gombaként árulnak, ez azonban kissé oktondi megnevezés, hiszen a sii (pasaniafa) és a take (gomba) összetételéből álló shiitake japánul már eleve tartalmazza a „gomba” szót. A népszerű gomba a fent említett fa elhalt törzsén éldegél a legvidámabban, de kedveli a bükk, a tölgy és a gesztenyefa anyagát is. De mitől olyan népszerű? Talán tudatmódosító rokonaihoz hasonlóan újabb dimenziókba vezérel minket? Nem. Ennél többet és jobbat tesz velünk: finom íze mellett semmi máshoz nem fogható természetes immunerősítő, vitamin és fehérjeforrás, a rosszindulatú sejtburjánzások gátlója…és hol van még a lista vége! Íme, a legfontosabb egészségvédő tulajdonságai!

Egészséges keringés

A shiitake kedvező hatást gyakorol keringésünkre, ugyanis a benne lévő eritadenin nevű vegyület a koleszterin szállításáért felelős lipoproteineket úgy alakítja át, hogy azok kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmazzanak, így csökkentve a vér koleszterinszintjét. Ugyanakkor meggátolja a koleszterint lerakódását az érfalon, azaz az érelmeszesedést. Az egészséges érfalak pedig egészséges vérnyomást jelentenek. De ha ez nem lenne elég…

Immunerősítés és rákterápia

Tudományosan bizonyított tény, hogy a shiitake fogyasztása kitűnő módszer az immunrendszer hatékonyságának növelésére; aktiválja ugyanis szervezetünk „védvonalát”, a falósejteket, melyek levadásszák és hatástalanítják a sejtjeinkre támadó kórokozókat; ugyanígy tesznek saját sejteink rendellenes szaporodása esetén is, így akadályozva meg a rosszindulatú daganatok kialakulását.

Szép bőr és egészséges fogak

Az emberi szájüreg számos baktériumtörzs és sok más aprócska lény élőhelye, ami rendjén való, csakhogy az ökoszisztéma kényes egyensúlya felborulhat, ha elszaporodnak a kórokozó organizmusok. A híres gomba azonban itt is segít: a gonosz parányok szaporodását hátráltatja, míg az egészségünknek kedvező baktériumtörzseket „békén hagyja”, így megelőzi a fogszuvasodást és a fogínygyulladást is. Az aknéval küzdők számára pedig jó hír, hogy a shiitake szelént is tartalmaz, mely a és E vitaminnal kiegészítve elősegíti a bőr tisztulását és szépülését.

…és itt még mindig nincs vége a csodálatos jótétemények felsorolásának. A teljesség igénye nélkül: a shiitake a vércukorszintet is rendben tartja, B-vitamin tartalma az agyunkat fényesíti, ugyanakkor prebiotikumként is szolgál…aki nem hiszi, járjon utána!

Mondjuk a Sushi Sei japán étteremben, ahol több ízletes fogás részeként élvezhetjük a gyógygomba ízét és jótékony hatását. Kóstoljuk meg a Shiitake no tsukudanit (édes, szójás siitake), a Shiitake makit vagy a Chirasi bentót, csak hogy néhány példát említsek. Jó étvágyat és jó egészséget!

A Sushi Sei japán étterem Óbudán letisztult, elegáns környezetben várja kedves vendégeit a japán konyha hagyományos és újragondolt fogásaival, melyeket a legkiválóbb alapanyagokból és a legmagasabb szakértelemmel készítünk el. Családi és baráti összejövetelek, ugyanakkor üzleti megbeszélések ideális helyszíne éttermünk. Foglaljon asztalt most, vagy kérjen házhozszállítást és élvezze otthonában a finom falatokat!

Megosztás: