A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, sokan kevés figyelmet fordítanak rá, pedig hazánkban is igen változatos alapanyagok kerülnek az asztalra.

Önnek mi a kedvenc reggelije? Péksütemény, rántotta, omlett, gyümölcs, esetleg gabonapehely? Bármi is legyen kedvenc fogásunk a korai órákban, szinte biztosak lehetünk abban, hogy a szigetországban az európai szokásoktól eltérő, különleges fogásokkal találkozhatunk.

Lássuk, mire számíthatunk, ha Japánba utazunk, és szeretnénk finom ételekkel kezdeni a napot.  

Japánban az reggeli alapanyagai is merőben eltérnek attól, amit megszokhattunk. A japán reggeli gyakran rizst és különféle falatnyi ételeket tartalmaz.

Példaként nézzünk meg két különböző reggelit. Az egyik házi készítésűt, és egy

másikat, mely egy szállodából származik.

Házi készítésű japán reggeli
A hagyományos japán reggeli 5 színt tartalmaz az étkezésen belül. Például fehér, zöld, sárga, piros és így tovább, így biztosítva a táplálkozási egyensúlyt, étvágygerjesztőbbé téve az ételeket.

Szállodai reggeli

A szállodákban Számos lehetőség kínálkozik a svédasztalos reggelire: választhat rizst és curryt, nyugati stílusú gabonapelyheket és pirítóst, és persze lehetősége van japán stílusú reggeli fogyasztására.

A japán reggeli- legyen az éttermi, vagy házi készítésű- tartalmaz miso levest, rizst nattoval, hokkaidó tök salátát, sült tofut, lazacot, sárgarépával, párolt lótuszgyökeret, tamagoyakit, kolbászt, szalonnát, umeboshit, savanyúságot és sütőtök pudingot!

Úgy tartják, hogy a japán reggeli jót tesz az egészségnek, olyan ételekből áll, amelyek az emberi szervezet számára szükséges tápanyagokat tartalmazzák: szénhidrátokat, fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és élelmi rostokat.

„Asa-Meshi-Mae”, így szól a japán közmondás, melynek közvetlen fordítása „reggeli előtt”. A közmondás valódi jelentése: „Könnyű feladat, mivel még reggelizés előtt is meg tudom oldani.”

Mivel a reggeli elengedhetetlen része a napnak, irónia, hogy egy feladatot még a reggeli elfogyasztása előtt is el lehet végezni.

Ha Ön is szívesen kóstolná meg a reggeliként is népszerű japán fogásokat, foglaljon nálunk asztalt!

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?