Japánhoz tartozik, de mégsem japán. Izgalmas és viharos történelem, egyedülálló nyelv és életstílus jellemzi Okinawát, amely Japán legdélibb tartománya. A 160 szigetből álló szigetcsoport legnagyobb szigete maga Okinawa. Nevének jelentése: „nyílt tenger és kötél”, fővárosa Naha, ahová (és a környező szigetekre) japánok járnak nyaralni. Afféle japán Mallorca, ahol mindenki színes ingekben-ruhákban feszít és a kávézók teraszain szabadságos amerikai katonák lazulnak. A legérdekesebb talán mégis az ottani életmód…

 

Szenior rekorderek

Időről időre bejárja a világsajtót Okinawa híre, ami nem csoda, hiszen itt él a világ legidősebb embereinek 15%-a. Ez már önmagában is ámulatra méltó, ami azonban még lenyűgözőbb, hogy ezek a vidám szeniorok kiváló egészségnek és jó kedélynek örvendenek. Mi lehet a titkuk?

Hara hacsi bu!

A mondás Konfuciusztól (Kung Fu Ce) ered: addig egyél, amíg éppen NEM laksz jól. Csak majdnem, úgy 80%-ig. Ezt az elvet követik Okinawán, és nem is híznak el. Persze az sem mindegy, mit esznek: az okinawai étrend alappilére a mértékletesség mellett a tudatosság. Szigorú szabályok vonatkoznak a kalóriabevitelre: egyes ételekből bármennyit ehetünk, másoknál már figyelnünk kell a mennyiségre, van olyan is, amiből jobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk. Habzsolhatjuk például a spenótot és a cukkinit, a banánt és a burgonyát már módjával ehetjük, kerülni kell azonban a vörös húsokat és az édességet. Ugyanez érvényes az alkoholfogyasztásra. Az étrend egészségvédő hatását az is fokozza, hogy itt minden igazi „bio”: azt eszik, amit maguk termelnek és fognak a tengerből, adalékanyagokat hírből sem ismernek errefelé.  Szomjoltásra pedig legjobb a zöld tea, amelyből rengeteget fogyasztanak.

 

Mozgás és életöröm

Az okinawaiak ritkán üldögélnek tétlenül. A folytonos, kíméletes mozgásforma tartja fiatalon Okinawa népét: séták, kertészkedés, jóga és taj-csi segít megőrizni a fizikai és mentális épségüket. Na és persze a stresszmentes életmód: őket nem dúlja fel, ha pont elmegy a busz. Majd jön másik. És úgyis jobban szeretnek gyalogolni. Azt hiszem, van mit tanulnunk tőlük!

 

Ha az Ön számára is fontos az ízek, az esztétikum és a kiváló alapanyagok egyensúlya, kóstolja meg a Sushi Sei japán étterem kitűnő fogásait! Ételeinket elegáns, barátságos környezetben szolgáljuk fel Önnek, akár családostul-barátostul, akár párjával vagy épp’ egyedül érkezik. Foglaljon asztalt éttermünkbe, vagy rendelje otthonába díjnyertes fogásainkat, hiszen házhoz is szállítunk!

Megosztás: