A távoli és misztikus Japánban-úgy tűnhet- egészen mások az emberek. Máshogy gondolkodnak dolgokról, mást tartanak fontosnak és nyilvánvalóan egészen más az életmódjuk is. Pedig nekik is egy orruk van és két fülük, ahogy anyukám mondaná. Most azonban tekintsünk el a japán néplélekkel kapcsolatos sztereotípiáktól, és figyelmünket fordítsuk a japán életmód felé, hogy hiedelmek helyett tényekkel világíthassuk meg, miben mások ők. Ki kell mondanunk: bizony „jobban élnek”, mint mi. A jobb élet itt egyet jelent a hosszabb és egészségesebb élettel. Hogyan csinálják?

Igen, a kulcs természetesen a japán étkezésben rejlik, de ezzel nem árulok el új dolgot. Hal, rizs, zöldségek és mértékletesség; szinte unásig ismerjük már a japán étrend alaptételeit. Ritkán hangsúlyozzuk azonban az erjesztett ételek-és főleg zöldségek- fontosságát a japán étrendben. Ezeket hívják nukazukénak.

Pre és pro!

Az erjedés mint biológiai folyamat tejsavat termelő baktériumok segítségével megy végbe. A folyamat során az erjesztett élelmiszer tartóssá válik, ugyanis a hasznos baktériumok megakadályozzák a hasonszőrű, ám kórokozó organizmusok szaporodását (így az nem romlik), miközben az élelmiszer tápértékét növelik. Az erjesztett ételek segítségével egyszerre vihetünk be szervezetünkbe pre-és probiotikumokat. Utóbbiak a bélflóránkat képező egyedi baktériumkolóniához csatlakozva védik egészségünket, előbbiek pedig a már említett kolónia számára biztosítanak tápanyagokat a normális működéshez. Fontos fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok felszívódását is elősegíthetjük savanyított ételek fogyasztásával.

Nuka: a családi kincs

Ha tehetjük, házilag fermentáljunk!-tanácsolná bármelyik hozzáértő japán barátunk, hiszen a boltban kapható savanyított ételek nagy részét hőkezelik, így egészségvédő hatásuk elvész. Ők sem tesznek másként: a legtöbb japán család rendelkezik saját fermentáló ládikával, amely fából vagy kerámiából készül, az erjesztés melegágyát pedig a rizskorpa (nuka) adja, melyet sóval, kombu algával és néhány szelet zöldséggel vagy almahéjjal kevernek és várják, hogy a nuka „életre keljen”. Pár nap alatt ki is alakul az erjesztő kultúra, és máris élesben mehet a savanyítás, amely napokig, hetekig, de akár egy hónapig is tarthat, ízléstől függően. A nukaágyon savanyított zöldségek roppanósak maradnak, ízük pedig mindig egyedi. Minden nuka teljesen más: az illatok és ízek függenek a kolónia összetételétől és korától illetve a savanyítás időtartamától, valamint a fűszerezéstől. Fontos: a nukát karban kell tartani, tiszta kézzel minden nap átmozgatva azt, hogy ne indulhassanak el káros folyamatok, mint például a penészedés. Ily módon a nuka az idők végezetéig eltartható és használható, hogy nemzedékről nemzedékre szállhasson a család egyedi fermentáló üzeme. A leggyakrabban retket (daikon), káposztát és padlizsánt savanyítanak, de akár hal vagy hús is tartósítható a módszerrel.

Látogasson el hozzánk, ízlelje meg fogásainkat, melyeket kiváló alapanyagokból, a legnagyobb hozzáértéssel készítünk el! Meghitt beszélgetések, céges rendezvények, családi események ideális színhelye a Sushi Sei. Foglaljon asztalt, vagy élvezze otthonában a japán konyha remekeit, rendelését házhoz szállítjuk!

Megosztás: