Ha manga, akkor… hosszúlábú, nagyszemű lányok. Erős, akciódús képek. Földöntúli kalandok, mitikus lények! Azt hiszem, ezek jutnak talán először eszünkbe, ha a manga szót halljuk. És valószínűleg hallottuk már: a manga, a Japánból eredő képregény különleges ábrázolási stílusával és különös történeteivel az egész világot meghódította. Elsődleges fogyasztói és „kivitelezői” azonban mégis maguk a japánok.

A manga szó a „man” azaz „szeszélyes” és a „ga” : „képek” kandzsijából, vagyis írásjegyéből tevődik össze. A manga tehát valójában képregényt jelent, de érdekes módon Japánban a rajzfilmeket és animációkat is mangának nevezik, míg a világ többi részén ezt  a szót csak az eredeti, Japánban készült képregényekre használják, a képernyőre adaptált mangát pedig animének nevezik. A manga története egészen a 12.századig (!!!) nyúlik vissza, a 18.században pedig már a maihoz eléggé hasonlító képes füzeteket nyomtattak fametszetek formájában. A mai manga kialakulásában két fontos folyamat játszott közre: egyrészt a hagyományos japán művészet fejlődése és folytonossága, másrészt a második világháború után megerősödő amerikai jelenlét kulturális hatásai (például az amerikai katonák által behozott képregények).

Japánban mindenki olvas mangát. Minden korosztály találhat kedvére valót a hetente, havonta, évente kiadott képregények (és rengeteg antológia) özönében. A sztorik a banális szerelmi történetektől az akciódús kalandokon át a mindennapi japán élet egzisztencialista ábrázolásáig minden témát és árnyalatot lefednek. Érdekes lehet még a két nem számára kreált képregények különbözősége: az 1950-es években megjelenő sónen manga a fiúkat, a sódzsó pedig a lányokat célozta meg; a fiúknak robotos-űrutazós témákkal kedveskedtek, a lányok pedig női szuperhősök (például a nálunk is ismert Sailor Moon) segítségével tanulhattak az önmegvalósítás fontosságáról.

A japán mangák végtelenül szórakoztatóak. Aki teheti, fogjon egy kedvére valót, hogy kellemesen teljenek a percek, amíg a Sushi Sei-ben megrendelt ebédre vár! Éttermünkben a legkiválóbb séfek készítik el számunkra a japán konyha ikonikus fogásait, mindezt meghitt légkörben és kiváló kiszolgálás mellett! A SushiSei kitűnő választás, ha családunk, barátaink vagy kollégáink körében ünnepelnénk. A remek ételeket otthon is elfogyaszthatjuk, hiszen házhoz is szállítják őket, online rendeléssel!

Megosztás: