Korábbi blogbejegyzésünkben már bemutattuk Önöknek Japán tradicionális levesét a miso levest. Most ejtsünk pár szót a miso leves alapjául szolgáló miso pasztáról is.

A miso paszta japán gasztronómia egyik legnépszerűbb alapanyaga, amelyet ma már világszerte használnak a főzéshez. A miso nem más, mint egy fermentált szójabab paszta. Ebből készül a híres miso leves, de használhatjuk a halak pácolásához, sőt édes desszertekhez is kiváló.

A Miso számos színben kapható, a fehértől a mély vörösesbarnáig. A miso minden színének más az íze, így nagyfokú változatosságot kínál – természetesen ugyanazon karakteresség mellett.

Vizsgáljuk meg, hogyan készül a miso, és milyen módokon használhatjuk fel a mindennapi főzésünk során.

A Miso alapja a szójabab, melyet manapság az egész világon termesztenek.

A bab betakarítása után alaposan megmossák és előkészítik az erjesztési folyamatot. Először a babot megfőzik.  Miután felforrt, ledarálják.  A folyamat ezen szakaszában a gyártó dönti el, hogy az erjesztés után milyen simaságú lesz a miso.

A babpasztát sóval összekeverik, és hagyományosan nagy fahordókban tárolják. A tárolás során egészséges baktériumokat juttatnak a babpasztába, ami erjedést okoz. Az erjedési folyamat hosszú ideig tarthat, és nem lehet siettetni. Az így kapott termék nem csak finom, de jót tesz az egészségnek is!

Ezen kívül összetettebb ételek készítésére is használható, mint például miso pasztában tartósított savanyúság, vagy miso-ban pácolt hal, mint a gindara.

Látogasson el hozzánk, és kóstolja meg Seiichi Kusumoto Chéfünk misoból készült kitűnő fogásait! Ételeinket elegáns, barátságos környezetben szolgáljuk fel Önnek, akár családostól-barátostól, akár párjával vagy épp’ egyedül érkezik. Foglaljon asztalt éttermünkbe, vagy rendelje otthonába díjnyertes fogásainkat, hiszen házhoz is szállítunk!

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?