Japánban a csípős vagy éppen ködös-szeles hideg remek ellenszere az oden. Ez a kiadós, hal-alapú leves akár már augusztus végétől egészen márciusig kapható utcai árusoknál, „combinikben”, azaz szupermarketekben és éttermekben. Valójában mindenhol, ugyanis rettentően népszerű, ami nem is csoda: a japán halászléhez rengeteg féle levesbetét választható, így mindenki kedvére lakmározhat, várni sem kell rá, és nem utolsósorban olcsó és kiadós. Igazi téli csemege; test,-és lélekmelegítő. De miből van és mi kerül bele?

Az oden valójában az első japán fast food-ok egyike, már az Edo-korban is szívesen vásárolták utcai árusoktól; a nabemonók, azaz egytálételek egyik téli változata. Az alaplé dashi, azaz hallé, ehhez járul a „kiegészítők” tömkelege…a fűszerezés pedig–ahogyan már megszokhattuk–régiónként eltérő. De mit tehetünk bele? Nézzük a legbelevalóbb belevalókat!

Zöldségek

Elsőként a daikont, azaz japán retket (jégcsapretket) kell megemlítenünk. Valósággal felszívja az ízes levet, és elolvad  a szájban. Fontos kiegészítő még a konjak, azaz konnyaku: leopárdkontyvirág is. Ebből a növényből zselatinszerű anyag nyerhető, íze jellegtelen, a zselékockák azonban remekül illenek az ízletes leveshez!

Hús és hal

Vagy inkább hal és hús, hiszen eleve halászléről beszélünk, bár szinte minden illik hozzá: a halas betétek általában haltortát jelentenek, amelyet különböző zöldségekkel kombinálnak (ilyen például a satsuma-age) és nagyon népszerű a chikuwa, amely tojásfehérjéből és halból készül és kis cső formájában kerül  a levesbe, hogy ott aztán jól megszívja magát. A hús éppen olyan jól megy az odenhez, mint a hal: a csirke-vagy marhaalapú húsgombócokat jobbára pálcikán kínálják.

Tofu

Atsuage nélkül ne is próbáljuk ki az odent! Ez nem más, mint sült tofu. Ha pedig szeretjük a meglepetéseket, harapjunk bele a kinchakuba, amely valójában mocsi, tofu borítással…nyamm!

Tészta, tojás és szószok

A chikuwabu búzalisztből készül, és ugyancsak cső formájú levesbetét, és hallatlanul népszerű a tojás is. Ha már megrendeltük az odent, ne feledjük a szószokat: remekül megy hozzá  a karashi, japán mustár, amely kissé csíp, illetve a yuzu kosho: a japáncitrom, azaz juzu és chili keverékéből álló, pikáns mártás.

A Sushi Sei japán étterem Óbudán letisztult, elegáns környezetben várja kedves vendégeit a japán konyha hagyományos és újragondolt fogásaival, melyeket a legkiválóbb alapanyagokból és a legmagasabb szakértelemmel készítünk el. Családi és baráti összejövetelek, ugyanakkor üzleti megbeszélések ideális helyszíne éttermünk. Foglaljon asztalt most, vagy kérjen házhozszállítást és élvezze otthonában a finom falatokat!

Megosztás: