Emlékszem, Szegeden töltött egyetemista éveim alatt lettem figyelmes egy boltra, amely a város népszerű sétálóutcáján kínált csupa érdekes, keleti portékát: indiai szárit, nepáli lapnadrágot, kínai teáskészletet és még milliónyi különös tárgyat. Az én figyelmem azonban csupán egy árucikk kötötte le: a kirakatban integető, aranyszínű műanyag macskafigura. Akárhányszor arra jártam, megbámultam, a barátaim pedig megvették nekem a születésnapomra. Ma is megvan; anyukám szerint ronda, én viszont imádom, és mára már  a nevét is tudom: maneki-neko,  a szerencsehozó macska.

A maneki-neko eredete nem tisztázott, de feltételezhetően a késő Edo-korban (19.század) terjedt el talizmánként. Állítólag Tokióból származik, de van, aki szerint „születési helye” Oszaka. Vagy Kiotó…ez valószínűleg sosem derül ki, a hozzá kapcsolódó mondák azonban így is érdekesebbek a valóságnál. Íme, az egyik:

Történt egyszer, hogy egy kicsi és rosszul menő bolt tulajdonosa befogadott és etetni kezdett egy kóbor macskát, pedig neki magának sem volt mit ennie. A macska hálából a bolt elé telepedett, és mancsával hívogatta a vásárlókat. A boltocska valóban fellendült, a tulaj meggazdagodott, a macskát pedig kikiáltották szerencsehozó állatnak.

De mit csinál a macska valójában? A nyugati emberek számára úgy tűnhet: integet, valójában hívogató, csalogató gesztust tesz, de ehhez tudnunk kell, hogy az ázsiai országokban az odaintés, hívás kézmozdulata felülről lefelé működik, nálunk pedig jellemzően alulról felfelé. A cica tehát csalogatja  a szerencsét, attól függően, hogy milyen színűre festették: az aranyszínű pénzt hoz a házhoz, a piros a betegségeket tartja távol, a zöld tanulmányi sikereket ígér. A jolly joker azonban az eredeti, fehér színű, amely a japán kurtafarkú macskára hajaz: ha nincsenek barna foltocskái, akkor azokat valaki lusta volt felfesteni…de így is működik! Amíg ki nem fogy az elem.

Akár eredeti japán, akár a magyaros ízvilághoz közelebb álló japán fogásokat szeretnénk megízlelni, a Sushi Sei japán étteremben mindkét lehetőség adott! Kóstolja meg kiváló ételeinket, élvezze a kifogástalan felszolgálást és a barátságos légkört óbudai éttermünkben! Családi összejövetelek és üzleti vacsorák, céges rendezvények ideális helyszíne a Sushi Sei. Foglaljon asztalt még ma, vagy rendelje házhoz kitűnő ételeinket!

Megosztás: