Bár az ázsiai konyha ínyenc fogásai, köztük is talán kiemelten a sushi, világszerte egyre nagyobb teret hódítanak, még mindig sokak számára fejtörést okoz a különböző variációk beazonosítása. Gasztronómiai körképünk a két legnépszerűbb típusra vet közelebbi pillantást.

Maki, a tekert sushi

Talán ez az a változat, ami a legtöbbek számára ismerősen cseng. A szárított tengeri alap, vagyis a nori, bambuszrolóra kerül, körülbelül 0,5 cm vastag rizsréteggel beborítva. A halcsíkok, vagy zöldség pedig középen foglal helyet. A töltött bambuszrolót aztán feltekerik, majd feldarabolják – és kész is a csodás falat!

A Futo Maki abban különbözik az alap kiadástól, hogy nem fél, hanem egy egész algalapot használnak fel elkészítéséhez. A Big Maki, azaz kifordított tekercs esetében pedig az alga helyett a rizs kerül kívülre, amit aztán szezámmagban is meghempergetnek.

Néhány kedvenc maki tekercs:

California Maki: sushi tekercs rákkal és avokádóval

Sake Maki: a lazacos finomság

Budapest Maki: egyedi, igazi magyar összeállítás kifejezetten a Sushi Sei vendégei számára kaliforniai paprikával, majonézzel és rántott hússal!

Nigiri, az ovális csoda

A Nigiri valójában kézzel formázott, ovális alakú rizsgombóc, aminek tetejére különböző feltéteket – például zöldséget, halcsíkot és egyéb tengeri herkentyűket – helyeznek. Olyan Nigirivel is találkozhatunk, aminek ínycsiklandozó elemeit noricsíkokkal rögzítik a rizsdombocska tetején.

Néhány kedvenc Nigiri variácó:

Maguro Nigiri: a lenyűgöző tonhalas

Ikura Nigiri: ha egy kicsit extrémebb típusra vágynánk, a lazackaviáros Nigirit vétek lenne kihagyni!

Tako Nigiri: a tengeri herkentyűk rajongóinak például a polipos sushit ajánljuk!

Szójaszósz, a még pikánsabb ízélményért

Nem elég, hogy nyers halas rizst (vagy rizses nyers halat) falatozunk, még szójaszószba is mártsuk a pálcánkra nagy nehezen felküzdött ízgombócot? Kár lenne kihagyni: a szója ugyanis még jobban kiemeli a sushi különleges aromáját!

Gyömbér, két falat között

A gyömbér nem csupán íze miatt része a sushi tálalásának: ha különböző féle tekercseket fogyasztunk, érdemes két típus között egy kis gyömbérrel nyugtázni az egyik ízhatást, s ezáltal egyszerre előkészíteni ízlelőbimbóinkat a következő harapásra.

Wasabi, a zöld szörny

Azt hiszem, amikor sushiról van szó, a wasabi az örök megosztó elem: van, aki imádja, s akár dupla adagot is kér a tekercsek mellé, míg mások érintetlenül hagyják a tányér zöld színben pompázó részét. A japán vízitorma azonban korántsem játékszer – bár ásványi anyagokban és nyomelemekben is meglehetősen gazdag, csak az igazán csípős ízek szerelmeseinek ajánljuk!

Kövesse a Sushi Sei blogját, ahol folyamatosan frissülő tartalommal hívjuk olvasóinkat egy mesés kelet-ázsiai utazásra: ismerje meg Japán lenyűgöző kultúráját és hagyományait, s fedezze fel autentikus gasztronómiai élményt kínáló éttermünk gazdag kínálatát! Ha szívesen megkóstolna egy igazi, tradicionális sashimi tálat, vagy egy adag gőzölgő miso levessel melegedne át a szeszélyes márciusi napok egyikén, asztalfoglalását egy kattintással jelezheti!

Megosztás: