Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy bizonyos ételek milyen fontos elemei lehetnek egy adott nemzet kulturális hátterének. Az évezredek során a rizs mintegy elválaszthatatlanná vált Japántól, nem csupán a gasztronómia, hanem a mindennapi élet, vagy épp a népművészet terén is.

Hogy milyen meghatározó szerepet is tölt be a perjeféle a szigetország életében, mi sem bizonyíthatná jobban, mint maga a nyelv: a japán ’gohan’ kifejezés egyszerre jelent főtt rizst és általánosságban vett ételt. Hasonló jelenség fedezhető fel más ázsiai kultúrák esetében is. Ha még közelebbről folytatjuk nyelvészeti vizsgálódásainkat, akkor arra is hamar fény derül, hogy a japán asagohan (reggeli), hirugohan (ebéd), illetve bangohan (vacsora) ugyanezt a szoros kötődést jelzi: a rizs a köznyelv, ezáltal pedig a kultúra alapvető eleme.

Mindez természetesen történelmi példákon keresztül is jól szemléltethető: a korai japán uralkodók különböző rizzsel kapcsolatos szertartásokat vezényeltek le. Az aratáskor mondott áldás mellett a koronázási ceremóniák állandó, elengedhetetlen kiegészítői között is könnyű szerrel találunk olyan rizsalapú termékeket, mint a szaké, vagy mochi (az ínycsiklandozó japán rizs tortácska, amivel életünk egy pontján mindannyian szerelembe estünk – vagy, ha esetleg még nem volt szerencsénk a habkönnyű desszerthez, akkor a jövőben fogunk a mochi rabjává válni). A rizsföldek őrzői hamarosan politikai karrierre tehettek szert, de olyan időszak is volt, amikor pénznemként, vagy épp a gazdagságot fémjelző értékként tartották számon az egyszikűt.

Tehát, biztossággal kijelenthetjük: a rizs sokkal többet jelent a japánok számára ételeik egyik legfőbb alapanyagánál. Korábbi bejegyzésünkben már olvashattak a japán étrend pozitív élettani hatásairól, illetve arról, hogy a szigetország vezeti a legmagasabb átlagéletkorral rendelkező országok listáját – mindezt sokan a rizsfogyasztás számlájára írják. Mielőtt azonban nekilátnánk az ipari mennyiségű rizs kifőzésének, vessünk egy pillantást a tényekre: a rizs természetes módon gluténmentes, ennek köszönhetően máris egészségesebbnek számít a többi gabonafélénél, valamint alacsony szénhidrát bevitellel járó diéták esetében is remek választás. Arról azonban sok értekezés nem tesz említést, hogy a japán étrend titka első sorban a mérsékelt és választékos adagokban rejlik. Egy japán felnőtt naponta átlagosan 15-20 különböző ételt fogyaszt el, ami számunka meghökkentőnek, sőt, talán egyenesen kivitelezhetetlennek tűnik. Egy kis körültekintéssel azonban mi is sokkal színesebbé és egészségesebbé tehetjük étkezési szokásainkat.

A Sushi Sei az autentikus alapanyagokból, tradicionálisan elkészített japán ételek széles választékával várja az ázsiai gasztronómia szerelmeseit. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy éttermünk magáénak tudhatja a JETRO (Japán Külkereskedelmi Szervezet) által kiállított bizonyítványt, ami a Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztériummal karöltve igazolja az étteremben felszolgált ételek autentikus és a japán elvárásoknak maximálisan megfelelő elkészítését. Kövesse blogunkat ehhez hasonló gasztronómiai, vagy épp a szigetország szokásaival kapcsolatos érdekességekért! Tudjon meg többet éttermünkről, ami nem csupán a belső design, hanem sokéves szakértelemmel rendelkező séfünk kreatív összeállításaiban is Japán legmélyebb valóját és hangulatát szeretné megragadni. Asztalfoglalásra lehetőséget biztosítunk online, de kedvenc ételeit akár házhoz szállítással is szívesen eljuttatjuk Önhöz.

Megosztás: