A december elején megrendezett eseményre már hetekkel korábban elfogytak a jegyek. A Sushi Sei gasztronómiai élvezeteket és történelmi ínyencségeket összekötő rendezvényén a századfordulós japán-magyar kereskedelmi kapcsolatokról tanulhattak az érdeklődők.

Még mielőtt azonban Tóth Gergely japánológus elkezdte volna előadását, a résztvevők ügyességüket is próbára tehették a Sushi Készítő Workshop alkalmával: rendkívül megérintő volt látni az izgatott szemek csillogását, amikor séfünk a konyhából kilépve nekifogott a tekercsek elkészítésének instruálásához.

A workshop után egy isteni vacsora következett: Tóth Gergellyel egy csodás bento válogatás és az ínyenc matcha desszert után van lehetőségem néhány szót váltani. Az este kilenc óra magasságában is energiával teli japánológustól először azt szeretném megtudni, mi inspirálta a Sushi Sei étteremmel való együttműködést.

Én kerestem meg a Sushi Sei csapatát, mivel korábban már több alkalommal csináltam hasonló rendezvényt, kíváncsi voltam arra, hogy egy olyan kezdeményezés, melyben a kultúra gasztronómiai vonallal is kiegészül, milyen érdeklődésre talál. Mivel nyitottak voltak az együttműködésre, nagyjából másfél hónappal ezelőtt megkezdtük a mai esemény szervezését. 

A tapasztalataid alapján mennyire nagy az érdeklődés itthon a japán kultúra iránt?

Japán ázsiója meglehetősen nagy, sőt, továbbra is csak erősödik a térségben. A fiatalok körében az animék, vagy a kortárs pop-kultúra jelenti a legfőbb vonzerőt, míg az idősebb korosztályokban élénken él a megszokott gésa – sushi – japándob „szentháromság”. A sztereotípiáktól eltekintve azonban úgy gondolom, hogy 9 és 90 éves kor között szinte bárki szívesen foglalkozik a szigetország kultúrájával.

Hogyan lesz valakiből japánológus? Hol volt az a pont az életedben, amikor eldöntötted, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

Szerintem az ilyesmi mindenki számára valamilyen véletlennek köszönhetően indul el. Az én esetemben minden az 1989-es rendszerváltás után megjelenő, a korai lengyel piacokra rátelepedett kínai piacok tarka világával kezdődött: egy nagyon szép, kandzsikkal (kínai ideogrammákkal) díszített, hatékonysága szempontjából erősen megkérdőjelezhető, ámde annál vonzóbb külsővel rendelkező fogkrémes doboz ragadta meg a figyelmemet. A családom egy közeli barátja éppen akkor kezdett japánul tanulni, így alkalmam nyílt bemutatni a corpus delictit. Érdeklődésemet látva, miután megállapította, hogy a terméken szereplő írás nem japán, hanem kínai szavakat takar, zenei hallás hiányában inkább a japán nyelv tanulására bíztatott. (A japán egyébként a magyarhoz hasonlóan agglutináló nyelv, emiatt is talán könnyebben elsajátítható a számunkra.) 

Hogy érezted magad ma este?

Borzasztó jó volt látni, hogy az emberek már az elején teljesen elmerültek a sushi készítésben. Már-már gyermeki örömmel, apró mozdulatokkal illesztgették össze a tekercseket. Örülök, hogy ilyen változatos hallgatóságunk volt, korosztály és háttér tekintetében egyaránt. Az előadásom fókuszában a szigetország üzleti életének alakulása a századfordulón, illetve a japán-magyar gazdasági kapcsolatok sikerei és bukásai álltak. Mivel a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat jövőre ünnepli 150. évfordulóját, szeretném, ha az emlékév kapcsán ez az időszak is kiemelt figyelmet kaphatna, hiszen a kapcsolat- és eszmetörténet rengeteg érdekességet rejt. Érdemes a kor utazóinak könyveit, leírásait is forgatni: a nyelvezetük, stílusuk, humoruk rendkívül élvezetessé teszi ezeket a műveket. Érdemes akár a neten is elérhető magyar hajóorvos, Bozóky Dezső útleírását olvasgatni, de saját szakmai oldalaimon is találhatóak a témában folyamatosan frissülő tanulmányok és információk.

Ha szeretne családjával, vagy barátaival meghitt környezetben ünnepelni, a Sushi Sei egyedi hangulattal, stílusos, kifinomult környezettel, s természetesen kiváló ételekkel járul hozzá ahhoz, hogy privát, vagy épp céges karácsonyi rendezvénye igazán emlékezetes legyen. Koccintson egy pohár szakéval az elmúlt év sikereire, s hagyja, hogy elvarázsolja a páratlan atmoszféra és az ínycsiklandozó ízek harmóniája! Mivel a szabad dátumok száma limitált, kérjük, foglalását mielőbb jelezze, hogy az ünnepi időszakban is biztosan fogadhassuk!

Ha szeretteit idén személyre szabott meglepetéssel kényeztetné, karácsonyi ajándékutalványaink újra elérhetőek – ezeket illetően forduljon csapatunkhoz, kollégáink készséggel tájékoztatják a részletekről! A Sushi Sei az év minden napján autentikus japán ínyencségekkel várja vendégeit: látogasson el Óbudán található éttermünkbe, vagy rendelje házhoz kedvenc fogásait! Most séfünk díjnyertes összeállítását is megkóstolhatja: a csodálatos Nimono-Wan Párizsban aratott győzelme egészen Tokióig, a Washoku World Challenge döntőjéig repítette Kurkó Zsoltot.

Megosztás: