…van olyan egyáltalán?-tehetnénk fel a kérdést valódi vagy elképzelt japán barátunknak, aki erre–legnagyobb meglepetésünkre­–sűrű bólogatással felelne. Noha Japánban a hívő keresztények aránya csupán a népesség 1%-át teszi ki,  a karácsony pedig köztudottan az egyik legfontosabb  keresztény ünnep, mégis meghonosodott Japánban. Persze kicsit másként…de hogyan? Nézzük, mitől japán a karácsony!

Szerelem a fa alatt

Mivel Japánban az újév ünnepe a családi események és  a gyermekek megajándékozásának ideje, a karácsony megmarad  a szerelmeseknek: december 24-ét illik, sőt erősen ajánlott partnerünkkel tölteni. Hogy éppen nincs párunk? Akkor szerezni kell, ha nem akarjuk az újévet siralmas magányban tölteni! Ezen a napon mindenki deeto-ra (az angol date japánosított változata, a randi megfelelője) siet, a kivilágított utcákat szerelmespárok róják. Meg kell említenünk azonban, hogy Japánban a karácsony egyetlen nap, december 24. estéjére korlátozódik, hiszen nem hivatalos ünnepnap, mindenki dolgozik és minden nyitva van (így érthető, hogy sietniük kell a szerelemre vágyóknak).

Kurisumasu ni wa Kentucky!

Ebből először csak a Kentuckyt értjük, és az asszociációnk helyes: valóban mindannyiunk (beleértve a japánok) kedvenc gyorséttermét, a csirkés KFC-t értjük alatta. Japánban ugyanis nem kapni pulykát, a picike sütőkbe be se férne a hatalmas jószág, így marad  a karácsonyi csirke. A fent említett szlogen az 1970-es években született; a KFC japán divíziója ekkor pár éve már veszteségesen működött, ám a „Kentucky-t karácsonyra!”-kampány mindent megváltoztatott: azóta kígyózó sorok állnak a KFC előtt minden karácsonyeste. Kötelező ilyenkor tortát is vásárolni:  a japán karácsonyi torta alul piskóta, felül vaníliakrém és gyümölcs, és közel sem annyira finom, mint amilyen jól néz ki.

Fényáradat

A japánok, ha valami megtetszik nekik, teljes erőbedobással „japánosítják”: így van ez a

karácsonyi díszkivilágítással is. Tokió, Kiotó vagy akár Szapporó belvárosának utcáin járva egy mesterséges csodavilágba csöppenünk, ahol a legkülönlegesebb, aprólékosan kidolgozott és installált fény-építményekkel, füzérekkel és girlandokkal találkozhatunk. Természetesen karácsonyfák is díszelegnek a bevásárlóutcákon-és központokban, sőt a japánok otthonra is díszítenek fenyőfát, amely az esetek zömében műfenyő vagy kis cserepes fa: kivágott élő fát nem állítanak.

Rohamléptekkel közeleg  a karácsony! Ilyenkor szeretnénk minden földi jóval elhalmozni szeretteinket, de érdemes néha arra is gondolni, hogy az együtt töltött minőségi idő talán a legszebb ajándék…ha pedig ezt az időt exkluzív környezetben és a legfinomabb japán fogások élvezetével szeretnénk eltölteni, remek ötlet a Sushi Sei ajándékutalványa, melyet tetszőleges értékben vásárolhatunk meg!

Ha az Ön számára is fontos az ízek, az esztétikum és a kiváló alapanyagok egyensúlya, kóstolja meg a Sushi Sei japán étterem kitűnő fogásait! Ételeinket elegáns, barátságos környezetben szolgáljuk fel Önnek, akár családostól-barátostól, akár párjával vagy épp’ egyedül érkezik. Foglaljon asztalt éttermünkbe, vagy rendelje otthonába díjnyertes fogásainkat, hiszen házhoz is szállítunk!

Megosztás: