Ha már megjártuk a Sibuja negyed karaoke bárjait, ettünk igazi sushit és megcsodáltuk a cseresznyevirágzást, ideje valami igazán pihentető elfoglaltságot keresnünk, hogy kipihenhessük a (képzeletbeli) japán körút fáradalmait. Erre pedig ideális megoldást nyújt, ha ellátogatunk egy onszenbe, azaz termálfürdőbe; a szó maga a termálforrást és a hozzá kötődő szálláshelyet is jelenti. Közel 3000 onszen található országszerte, a kicsi és rusztikus panziók fürdőitől a nagyobb, vízipark jellegű termálokig.

Sok onszent egy-egy város tart fenn, de rengeteg kisebb panzió (hagyományos fogadó, azaz rjókan) vagy hotel is rendelkezik saját fürdővel. Elsősorban párokat és családokat vonzanak az onszen frissítő és pihentető tulajdonságai, melyek az ásványi anyagok révén gyógyhatással egészülnek ki. Kültéri (roten-buro) és beltéri (noten-buro) onszeneket is megkülönböztethetünk, és találhatunk csendes és intim fürdőt, vagy (főleg, ha kisgyerekkel érkezünk), látványosabb, zenés-szökőkutas, művízeséses termált is. Az onszenben szabad beszélgetni, a pancsolni és fröcskölni azonban nem igazán, de azért a gyerekeknek ezt is lehet (egy kicsit).

A termálfürdőkben hagyományosan nem megengedett a fürdőruha viselése; a férfiak legbecsesebb szerveiket törülközővel takarva sétálhatnak el a medencéig, a nők pedig egész testüket beburkolva közlekednek az onszen területén. A vízben természetesen lekerülnek a leplek. Férfiak és nők hagyományosan együtt fürdőznek, a nemek elkülönítése csak azután jött divatba, hogy a japán onszenek a Nyugatról érkezett vendégek előtt is megnyíltak. Mint minden fürdőben, a medencébe lépés előtt alaposan meg kell mosakodni; piszkosan vagy szappanhab-maradékkal a testünkön nem léphetünk a termálvízbe.

Akinek pedig tetoválás díszíti a testét, legyen körültekintő az onszenkeresésnél, a legtöbb helyen ugyanis nem látják szívesen a hímzett vendégeket, sőt, általános tiltás van érvényben a tetoválást viselőkkel szemben. Hogy miért? Nos, az ok a szervezett bűnözésben keresendő: így akarják (vagyis akarták) elkerülni, hogy a Yakuza (a japán maffia) tagjai onszenekbe járhassanak; ők sokszor jellegzetes, bonyolult tetoválásokat viselnek.

Ha igazi japán onsenbe nem is jutunk el, Magyarországon is rengeteg gyógyító vizű fürdő vár ránk. Ha pedig termál helyett a japán gasztronómiában merülnénk el, Óbudán vár a Sushi Sei, ahol a legkiválóbb séfek készítik el számunkra a japán konyha ikonikus fogásait, mindezt meghitt légkörben és kiváló kiszolgálás mellett! A SushiSei kitűnő választás, ha családunk, barátaink vagy kollégáink körében ünnepelnénk. A remek ételeket otthon is elfogyaszthatjuk, hiszen házhoz is szállítják őket, online rendeléssel!

Megosztás: