377 973 89 km2, körülbelül 127 millió lakos és egy csodálatos gasztronómiai világ, ami sokszínűségével és egészséges alapanyagaival sokunkat rabul ejt. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhányat a szigetország egyes régióihoz fűződő ételekből. Az első részben kulináris utazásunk színhelye Kiotó, Szapporo, Tokió és Oszaka.

Mivel Japán különböző részein más-más időjárási viszonyok uralkodnak, a helyi lakosok hamar kialakították saját, egyedi hagyományaikat a földművelés terén, amiből egyértelműen a termesztett alapanyagok, majd az azokból készülő ételek rendkívül változatos felhozatalához vezetett. Ha lehetőségünk nyílik arra, hogy Japánba utazzunk, érdemes szó szerint végigkóstolni az országot – íme, néhány tipp arról, hogy milyen irányba induljunk el!

Yudofu – Kiotó

Japán korábbi császári fővárosa leginkább egyszerű, zöldségalapú ételeiről híres. A yudofu egy népszerű téli fogás, amit a környéken uralkodó meglehetősen cudar időjárás hívott életre. A leves alapja tengeri hínárból készül, a másik elengedhetetlen hozzávaló pedig nem más, mint a tofu. Az ételt a buddhista szerzetesek is előszeretettel fogyasztják, mint első számú proteinforrás.

 

Rámen – Szapporo

A rámen a Szapporo régió mintegy védjegyeként funkcionál: a Hokkaidó sziget legnagyobb városában számos, kifejezetten erre a fogásra specializálódott éttermet találunk. A Ramen Yokocho mellett se haladjunk el sietve, hiszen a városnak ebben a részében teljes mértékben a tésztalevesé a főszerep.

Monja-yaki – Tokió

Séfünk is hamarosan a japán fővárosba utazik: miután Kurkó Zsolt Párizsban megnyerte a Washoku World Challenge európai fordulóját, 2019 elején Tokióban vehet részt a döntőn.

A monja-yaki eredetileg gyerekeknek készített finomság volt, mielőtt szélesebb körben is elterjedt volna. És hogy miből is készül? A hozzávalók között némi szárított tintahal, kukorica és káposzta is szerepel. A keveréket egy főzőlapra kanalazzák, majd egy pici spatula segítségével sütik és fogyasztják.

Takoyaki – Oszaka

Egy tányér polip gombóc? Lássuk, miből áll a tokayaki: liszt, polipdarabkák, aprított hagyma, káposzta, savanyú gyömbér. A gombócok egy különleges vaslapon készülnek, fűszerezésüknek és ropogós külső rétegüknek köszönhetően pedig teljesen ellenállhatatlanok! Különböző feltétekkel kiegészítve szolgálják fel őket, így találkozhatunk majonézzel, szárított tonhallal, vagy épp tengeri hínárral kínált verzióval is.

Cikkünket Hirosima, Sikoku, Kjúsú és Okinava térségének jellegzetes fogásaival folytatjuk. A Sushi Sei természetesen ősszel is káprázatos falatokkal várja az ázsiai konyha kedvelőit. Kóstolja meg autentikus ételeinket, melyek kizárólag friss, szezonális alapanyagokból készülnek: nálunk minden egyes falat a japán konyha esszenciáját zárja magába. Asztalfoglalásra lehetőséget biztosítunk online, de kedvenc ételeit akár házhoz szállítással is szívesen eljuttatjuk Önhöz.

Forrás: www.japanspecialist.co.uk

Megosztás: