Az egészséges diétának két alapvető feltétele van: a tápláló alapanyagok és a megfelelő mennyiség. Egy friss WHO kutatás szerint, Japán vezeti az országok szerinti születéskor várható élettartam listáját. Az átlagéletkor a szigetországban pontosan 83,7 – vajon mi lehet a japánok titka? A megdöbbentő adat mögöt természetesen nem egyetlen ok áll: a kimutatás eredményét bizonyára olyan faktorok is befolyásolták, mint a könnyen elérhető, kielégítő kezelést nyújtó közegészségügyi rendszer, az orvosi eszközök és megoldások fejlődése, azonban a kiegyensúlyozott japán diéta jelentősége sem hanyagolható el.

Együnk lassabban

A gyors evés sokkal több problémát okozhat, mint gondolnánk. A habzsolás megnehezíti a tápanyagok teljes felszívódását, s emellett emésztőrendszerünkre is negatív hatással van. Amikor megérkezik a Sushi Sei óbudai éttermébe, érdemes először egy csésze finom teával, vagy más könnyed itallal kezdeni, ezek után pedig egy salátával, vegetáriánus sushi tekercsekkel, vagy épp miso levessel folytatni a gasztronómiai utazást.

Sushi és Sashimi

A hal egészséges! Kiemelten igaz ez a lazac és a tonhal esetében, mivel mindkettő híres magas protein tartalmáról, valamint olyan fontos tápanyagokban is gazdagok, mint az omega-3 zsírsavak, B5 és B12 vitamin.

Grillezett az olajban sült helyett

Nem csak a diétás időszakok során, de általánosságban is érdemes elkerülni a nehéz, olajban sült ételeket. Válasszunk inkább ínycsiklandozó grillezett fogásokat! A vörös hús mennyiségének csökkentése étrendünkben szintén pozitív hatással lehet szervezetünkre.

Mérsékelt fogyasztás…

A tápláló, kiegyensúlyozott diéta kialakításában rendkívül kritikus pont a megfelelő adag meghatározása. Persze a szabályok lefektetése önmagában még nem elég: minden étkezés alkalmával tiszteletben kell tartanunk a meghatározott mennyiségi korlátokat. A japán konyha ilyen szempontból is remek választás: a kisebb adagok lehetővé teszik, hogy a vacsora során többféle ételt is megkóstolhassunk anélkül, hogy kellemetlen telítettséget éreznénk.

Kövesse blogunkat ehhez hasonló gasztronómiai, vagy épp a szigetország szokásaival kapcsolatos érdekességekért! Tudjon meg többet éttermünkről, ami nem csupán a belső design, hanem sokéves szakértelemmel rendelkező séfünk kreatív összeállításaiban is Japán legmélyebb valóját és hangulatát szeretné megragadni. Asztalfoglalásra lehetőséget biztosítunk online, de kedvenc ételeit akár házhoz szállítással is szívesen eljuttatjuk Önhöz.

Megosztás: