Kívül sima, belül ragad. Tömör, mégis puha. Kóstold meg, de vigyázz: könnyen a torkodon akadhat…mi az? Mielőtt heves találgatásba kezdenénk, elárulom: a leghíresebb japán desszertről, a mochiról lesz ma szó. Jellemzően újévkor fogyasztják Japánban, ám egész évben találnak alkalmat a mochi élvezetére, így sokféle színben és ízben készül. De hogyan és miből…?

Alapanyagok és egy kis kémia

A hagyományos mochi-számomra meglepő módon-pusztán három összetevőből áll: rizsből, vízből és levegőből. A leglényegesebb természetesen a rizs milyensége; a mochi rövid szemű mochigome rizsből készül, amely szerkezetét illetően két lényeges pontban is különbözik hosszú szemű társaitól: a benne található keményítő amilopektin tartalma magasabb, míg amilózból kevesebbet találunk benne. Ez csupán annyit jelent, hogy főzés, (illetve vízgőz feletti melegítés) hatására az előbbi túlsúlya miatt ez a rizs zseléssé és ragacsossá válik, ez pedig éppen ideális a mochi elkészítéséhez.

Rendben, a rizs szerepét már értjük. De hogy jön ide a víz és a levegő?

Üsd, vágd!

A tradicionális mochi készítés legizgalmasabb (és fárasztóbb) lépése a rizsmassza készre verése. Nem, nem keverése; itt bizony fizikai bántalmazásról van szó. A mochicuki nevű procedúra folyamán egy vájlingba öntik a zselésre főzött rizst, és indulhat a móka: két erős férfiember kell hozzá, az egyik egy nagy, kalapácsszerű eszközzel (kine) püföli a masszát, a másik pedig ügyes mozdulatokkal forgatja azt. A folyamat során levegőbuborékok kerülnek a tésztába, amely így nyeri el végleges, formálható textúráját. Fontos a ritmus betartása; a kinével nagyot lehet ütni a partnerünk kezére, ha nem vigyáz(unk). Ütlegelés közben vizet adnak a tésztához, hogy ne tapadjon az edény falához. Végül általában kerek vagy rombusz formájú lesz, és az alkalomhoz illő színt és ízesítést kap.

Szilveszteri rémhírek

A világsajtót szinte minden évben bejárja a gyilkos mochi híre. Az újévi tömeges mochi fogyasztás egyik hátulütője, hogy ilyenkor a japánok is hajlamosak felönteni  a garatra, ittasan pedig tényleg veszélyes lehet a ragacsos édesség habzsolása, a mochi ugyanis megragadhat a torokban, és se ki, se be…de ez nem a mochi hibája. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy részegen mochit enni (továbbá autót vezetni vagy szerelmet vallani valakinek) nem jó ötlet, sőt kifejezetten tilos. Fogyasszuk tehát körültekintően és lehetőleg kis falatokban!

Hagyományos japán ízek, elegáns környezet és kifogástalan kiszolgálás várja Önt és szeretteit, barátait és üzleti partnereit a Sushi Sei japán étteremben. Kóstolja meg díjnyertes fogásainkat, koccintson igazi szakéval és élvezze a szeretteivel töltött időt! Céges rendezvények és családi események ideális helyszíne a Sushi Sei. Foglaljon asztalt még ma, vagy válassza ki kedvenc fogásait, mi pedig házhoz szállítjuk őket, hogy otthonában élvezhesse Japán ízeit!

Megosztás: