A japán ételek ízvilágától sokszor idegenkedik az átlag magyar ember. „Mit nekem nyers hal?”-mondhatja a még felvilágosulatlan fogyasztó, épp’ mielőtt megtudja, hogy a sushi sem mindig nyers összetevőkből áll, majd meg nem kóstolja, hogy aztán-nagy valószínűséggel-örökre beleszeressen. Ami finom, az finom. Na de az sem egészen mindegy, hogy mihez szoktak hozzá ízlelőbimbóink, és gyermekként milyen ételek jelentették az igazi boldogságot, hiszen ez kultúránként és egyénenként igencsak eltérő lehet. Azt hiszem, a vasárnapi rántott hús a nagymamánál a legtöbbünkben szép emlékeket idéz fel. De még mielőtt úgy tűnne, hogy a sushit próbálom versenyeztetni a rántott bordával, leszögezem, hogy erről szó sincs; valójában inkább afféle közös keresztmetszetet keresek a japán és a magyar konyha között, ez pedig maga a rántott sertésszelet!

Tonkatsu

Ez bizony rántott hús, amelyet sertéshúsból készítenek. Elnevezése ékes példája a több különböző nyelvből eredő szavak összevonásának és rövidítésének. A „ton” a disznó írásjegyének kínai olvasata, a „katsu” pedig az angol cutlet, azaz szelet (katsuretsu) japánosított változata rövidítve. Elkészítéséhez szép sertéshúsra van szükség-hogy tarja vagy szűzpecsenye, az nincs kikötve, kell ezen kívül panko morzsa és tojás. Igen, a panko pontosan az, amire gondolunk, hiszen egyre divatosabb nálunk is. Valójában nem is japán találmány; Japánba a portugálok vittek először kenyeret, így japán nevét is a portugál pão szóból származtatjuk. A panko morzsa durvább, nagyobb darabokból áll, mint az, amivel mi panírozunk, de jelentős eltérés nincs közöttük. A módszer is teljességgel megegyezik a nagyiéval: a húst lisztben, tojásban, majd a panko morzsában forgatjuk meg, végül pedig növényi olajban sütjük ki-lehetőleg olyanban, ami bírja a hevítést.

 

Katsu don, a „másnapos” tonkatsu

Ha otthon készítünk katsu dont, jól jöhet, ha van egy kis maradék tonkatsu otthon. A japán konyha egyik praktikus fogása lehet a tonkatsuból „felújított” katsu don, amely nem más, mint tojással, zöldségekkel, kimcsivel (savanyított káposzta) és fűszerekkel felturbózott tonkatsu rizságyon. Neve szóvicc és babona formájában a japán kultúra része, a „katsu” ugyanis hangalakjában azt is jelenti, hogy „győzni”, így például a vizsga előtt álló japán diákok hagyományos eledele a katsu don. Természetesen frissen is készíthető, nem kell megvárni a másnapot!

 

Akármelyik rántott hús-verziót szeretnénk kipróbálni, a Sushi Sei japán étteremben a legjobb helyen járunk! A magyaros ízvilághoz közelebb álló fogások éppen úgy megtalálhatóak az étlapon, mint a hagyományos japán étkek. Ami közös bennük: a legjobb minőségű hozzávalókból és a legmagasabb szakértelemmel készítjük el őket. Kóstolja meg ételeinket szeretteivel, barátaival vagy kollégáival! Hozza el hozzánk üzleti partnereit, vagy foglaljon asztalt egy romantikus vacsorához! Ha azonban inkább otthon élvezné a keleti ízeket, rendeljen honlapunkon, mi pedig házhoz szállítjuk a fogásokat!

Megosztás: