Előző posztomban már említettem a japán tavasz legjelentősebb eseményét, a sakurát, amely nem más, mint a messze földön híres japán cseresznyefák virágzása. A természet megújulásának lenyűgöző mementója ez, érdemes többet tudnunk róla! Összegyűjtöttem néhány érdekességet, s közben nekem is kedvem támadt elutazni a cseresznyevirágok földjére.

…De hová is utazzak pontosan?

Jó kérdés. A cseresznyevirágzáshoz ugyanis enyhe időre van szükség, ezt pedig a szigetország déli részén élvezhetjük először; a szubtrópusi Okinawán már januárban elkezdődik a virágzás, míg az északon fekvő Hokkaidót általában májusban éri el a rózsaszín virágáradat. Tokióba és Kiotóba április elején érdemes ellátogatnunk, ha közelről szeretnénk megfigyelni ezt a csodát. A Japán Meteorológiai Intézet régiónkénti előrejelzést is készít a virágzás állásáról. Ez aztán a precizitás!

…És mit ünneplünk a sok virággal?

A hanami, azaz virágnézés hagyománya még a Nara-korban (i.sz.710-794) kezdődött; ekkoriban Japán élénk kereskedelmi kapcsolatban állt Kínával, ezt a hatást számos kulturális emlék is őrzi. Eredetileg őszibarackfák virágzását ünnepelte a kínai uralkodó réteg, ezt a szokást vették át Japánban, cseresznyevirágokra hangolva. A hanami nem más, mint az újjászületés és a mulandóság ünnepe. A rövid életű virágokban való gyönyörködés segít arra összpontosítanunk, ami igazán fontos: az itt és most, a szép pillanatok megélése azokkal, akiket szeretünk.

…Jó-jó, de mit eszünk?

Röviden és csúnyán kifejezve: fesztiválkaját! A hanami ugyanis azt jelenti, hogy egészen közelről figyeljük a virágokat: ilyenkor a fa alá terített takarókon és matracokon falatozva, beszélgetve ünnepelnek a japánok; a parkokban ilyenkor tipikus, macurikra (fesztiválokra) jellemző ételeket árulnak. A már ismert dango–édes rizslisztből készült gombóc– például nagyon népszerű, de esznek cseresznyevirágokkal díszített kekszet, illetve mocsit is, ez utóbbit édes vörösbab-pürével (anko) töltik meg. A komolyabb piknikezők ilyenkor is sushit esznek; praktikus ilyenkor futomakit csomagolni, hiszen könnyen szállítható és fogyasztható.

Bármennyire is fáj, azt hiszem, most tavasszal mégsem tudunk Japánba repülni a sakurára. Vigasztal azonban a tudat, hogy itthon is lesz cseresznyevirágzás, ha pedig eredeti japán ételekre és hangulatra vágyunk, Óbudán vár a Sushi Sei, ahol a legkiválóbb séfek készítik el számunkra a japán konyha ikonikus fogásait, mindezt meghitt légkörben és kiváló kiszolgálás mellett! A Sushi Sei kitűnő választás, ha családunk, barátaink vagy kollégáink körében ünnepelnénk. A remek ételeket otthon is elfogyaszthatjuk, hiszen házhoz is szállítják őket, online rendeléssel!

Megosztás: