Japánban  a csapból is maszkok, kabalák, amulettek folynak, és szinte mindegyikük arra hivatott, hogy a rosszat távol tartsa az áhított szerencsét pedig elhozza  tulajdonosának. Akár minden héten írhatnánk egy posztot valamelyikről, hiszen a legtöbbjüknek izgalmas története van. Kevés azonban az olyan extrém figura, mint akiről a piros színű, ólomfenekű Daruma babácskát mintázták… így ma egészen biztosan róla lesz szó.

Ki volt ő?

Bodhidarma buddhista szerzetes volt az 5-6.században. Úgy tartják, Indiából származott el Kínába, és az ő révén vált ismertté a zen filozófiája, Japánba pedig a kínai befolyás miatt jutott el. Életéről kevés  a valós adat, ám annál több legenda övezi a nevét; ezekből a históriákból egy nagyszakállú, indulatos férfit ismerhetünk meg, aki azonban nemcsak rossz természetéről, de önuralmáról is híres: állítólag megesett, hogy kilenc (9!) évig egyfolytában csak meditált. Arra ocsúdott fel, hogy a teljes mozdulatlanságban töltött évek alatt a lábai elhaltak és leestek. Éktelen haragra gerjedt, és első dühében gyorsan levágta a szemhéját, hogy az éberség soha többé ne hagyja el. Elfogyott a türelme, mondhatni. Állítólag a shaolin templomokban is ő vezette be a mindennapos testgyakorlást, mivel nem szenvedhette tovább a pohos szerzetesek látványát.

Szerencsés selyemgyártást!

A szerencsehozó Daruma-babák eredete a 18.századra tehető. A Tokiótól északra fekvő Gunma prefektúra Takaszaki városában már évszázadok óta selyemgyártással foglalkoztak, ahhoz pedig mindig elkél az extra adag szerencse, így a helyi Daruma-szentély szerzeteseknek a parasztok kérésére újabb és újabb Bodhidarma-amuletteket kellett fabrikálniuk. Togaku, a kilencedik szerzetes egy napon újszerű megoldással állt elő: miért ne készíthetnék a selyemtenyésztők a saját talizmánjaikat? Így aztán fa öntőformákat gyártottak, amelyeket papírmaséval lehetett megtölteni, hogy aztán kipattanjon belőlük a kerekded, szakállas bácsi a vad szemeivel. Na jó, lehet, hogy ezeket utána festették rá, a piros ruhával együtt…

A Daruma-baba később ólomfeneket kapott, így már egész valójában jeleníti meg azt a rugalmasságot, amelyre szükség van ahhoz, hogy a kedvezőtlen fordulatok után talpra álljunk és folytassuk…és ez az a hozzáállás, ami a kívánt szerencsét is biztosan elhozza.

A Sushi Sei japán étterem Óbudán letisztult, elegáns környezetben várja kedves vendégeit a japán konyha hagyományos és újragondolt fogásaival, melyeket a legkiválóbb alapanyagokból és a legmagasabb szakértelemmel készítünk el. Családi és baráti összejövetelek, ugyanakkor üzleti megbeszélések ideális helyszíne éttermünk. Foglaljon asztalt most, vagy kérjen házhozszállítást és élvezze otthonában a finom falatokat!

Megosztás: