Japánban az új év kezdetét számos hagyomány kíséri. Amilyen nagy dolog nálunk a karácsony, olyan jelentőséggel bír a Sógacu, azaz az újévhez kapcsolódó ünnepek sora a szigetországban. A gyermekek ilyenkor kapnak ajándékot, a családok összejönnek és együtt játsszák az újévi szerencsehozó játékokat. És közben persze esznek…így persze nem csoda, ha egy idő után a túlterhelt emésztőrendszer segítségét kiált. Január hetedikén már egészen biztosan…és ilyenkor jön jól az ilyenkor hagyományos rizses zabkása, amelyet különböző füvekkel ízesítenek.

A hagyományos fogás neve nanakusza gaju, azaz „hétfüves rizskása”, és fogyasztása még a Heian-időszakból maradt fenn, egy ősi kínai szokás japán változataként. A tradíció szerint a jó szerencsét hozza meg az új évre, távol tartja az ártó szellemeket, de ma már sokan csak azért fogyasztják, hogy a gyomruk fellélegezhessen kissé. Igazi kímélő étel, mondhatni betegkoszt: a rizs felszívja a méreganyagokat, a zab táplál, a füvek pedig a tavasz zöldjéből adnak ízelítőt.

Nézzük, miből áll a nanakusza gaju a rizsen és zabon kívül!                        -!

A hét fű valójában legalább felerészben gaz, és ne gondoljunk a legízletesebb, illatos gyógyfüvekre sem: a nanakusza gajut nem azért eszik, mert finom. Az igazság az, hogy hiába vágyik a szervezet ízletes zöldségekre, januárban még Japánban sem lelhetők fel a legfinomabb  zöldek, így azt kell enni, ami ilyenkor is nő: japán petrezselymet, pásztortáskát, gyopárt, fehérrépát, retket, tyúkhúrt és bojtorjánt. Meg is van a hét füvünk. A hagyomány szerint a vágódeszkát szerencsés irányba fordítva kell felegyelni a növényeket, miközben egy kis dalt gajdolunk a madarakról, akik Kínából Japánba repülnek haza; az ő érkeztükre kell elkészülnie a füves kásának, hogy szerencsét hozzon.

Hogy nem tűnik túlságosan ízletesnek? Nem is az. Azonban tegyük kezünket a szívünkre (esetleg deréktájékunkra), hunyjuk le  a szemünket, és gondoljunk arra, hogy elfogyott a bejgli serclije is, a maradék töltött káposzta a mélyhűtőben pihen, és az utolsó szaloncukrot is leettük a fáról. Talán nem is lenne olyan rossz ötlet egy kis nanakusza gaju!

A Sushi Sei japán étterem Óbudán letisztult, elegáns környezetben várja kedves vendégeit a japán konyha hagyományos és újragondolt fogásaival, melyeket a legkiválóbb alapanyagokból és a legmagasabb szakértelemmel készítünk el. Családi és baráti összejövetelek, ugyanakkor üzleti megbeszélések ideális helyszíne éttermünk. Foglaljon asztalt most, vagy kérjen házhozszállítást és élvezze otthonában a finom falatokat!

Megosztás: