A tavaszi viharos szél és napsütés után Japánban is beköszönt a nyár. Ne gondoljunk azonban állandó strandidőre és  száraz hőségre, ami egyre inkább jellemzi a magyar nyarakat; Japánban ugyanis június elejétől július közepéig (de egyesek szerint akár szeptemberig) is eltarthat a tsuyu-nak nevezett esős, párás időszak. A jelenség hátterében a szigetország felett összeütköző hideg és meleg légtömeg találkozása áll; évi rendszeres randevújuk biztosítja a hónapokig tartó rossz időt. Japán barátainkat természetesen nem éri készületlenül az esős időszak, majd az azt követő párás forróság beköszönte. Nézzük, hogyan vészelik át az esőszezont!

Görögdinnye édes levében

Cukorbeteg olvasóink most takarják el a szemüket, talán ezt a bekezdést ki is hagyhatják. A többiek pedig…nos, én mindenkit óvatosságra intenék a görögdinnyés kakigorit illetően. A kakigori afféle japán jégkása, amely jellemzően jégzúzalékból, sűrített tejből és gyümölcsből áll. Rengeteg ízben létezik, én itt most a –szerintem rettentő bizarr–görögdinnyés verziót emeltem ki, ez ugyanis tipikus nyári étel. Hogy miért bizarr? Számomra elképzelhetetlen a görögdinnye megcukrozása… a görögdinnyés kakigori pedig nem más, mint szétnyomkodott görögdinnye jéggel, cukorsziruppal nyakon öntve. Azért biztosan hűsítő…

Hiyayakko: hűsítő tofu

Ez már jóval egészségesebb fogásnak tűnik a görögdinnyés fagyinál! Elkészítése is egyszerű, a fojtogató párás időben mi sem álldogálnánk szívesen a tűzhely mellett, ugye?  Csupán tofura, avokádóra és zöldhagymára van szükségünk, na meg persze szójaszószra, és egy kis szezámolaj is jót tesz neki. A tetszés szerinti méretűre kockázott tofu tetejére kerül minden egyéb hozzávaló; az avokádót pasztaszerűvé nyomkodjuk, és a hagymával, szójaszósszal és szezámolajjal ízesítjük ízlés szerint. Feketebors is mehet rá. Hűsít, hiszen minden hozzávalója hideg!

Frissítő tészta: hiyashi chuka

Ezt a gyönyörű, színes, hideg fogást kizárólag nyáron lehet kapni éttermekben, de otthon is elkészíthető. A hideg fogás alapját ramen (vagy ahhoz hasonló, de mindenképpen friss) tészta adja, melyet lehűtenek, a tetejére pedig a legváltozatosabb dolgok kerülnek: rengeteg zöldség, például spárga, uborka, paradicsom, kukorica, fehérjeként tojás, csíkokra vágott csirkemell illetve rákfélék. Jellegzetes, frissítő ízét az ecetes-szezámos-szójaszószos öntet adja, melybe reszelt gyömbér is kerülhet.

A Sushi Sei japán étterem Óbudán letisztult, elegáns környezetben várja kedves vendégeit a japán konyha hagyományos és újragondolt fogásaival, melyeket a legkiválóbb alapanyagokból és a legmagasabb szakértelemmel készítünk el. Családi és baráti összejövetelek, ugyanakkor üzleti megbeszélések ideális helyszíne éttermünk. Foglaljon asztalt most, vagy kérjen házhozszállítást és élvezze otthonában a finom falatokat!

Megosztás: