Itt az év utolsó hónapja. Ideje hát, hogy mérleget vonjunk: mit nyertünk és mit veszítettünk, mit értünk el ebben az évben, és hogy vajon fejlődtünk-e, kitűzött céljainkat meg tudtuk-e valósítani. Megannyi kínzó kérdés, a kín pedig hatványozódik, ha az ember japán, hiszen a célok elérése és a maximális teljesítmény Japánban társadalmi elvárás. Ők lelkiismeretesen számot is vetnek az év végén, jutalmuk pedig a hajnalig tartó, alkoholtól fűtött, mindenkit mindenkivel összehozó céges buli, a bonenkai!

Kik?

A legtöbbször kollégák, évfolyamtársak vagy baráti társaságok (azaz szinte mindenki) tartanak bonenkai-t, melynek célja a véget érő év nehézségeinek feledése, hogy bizakodva várhassák az újévet.( A bonenkai azonban nem tartozik az ilyenkor szokásos sógacu-ünnepkörhöz, amely január 3-ig tart.) A bonenkai hagyománya egészen a 16. századig nyúlik vissza, ekkoriban kezdte az uralkodó osztály evészettel-ivászattal ünnepelni az óév végét.

Mit?

Hát isznak. Alkoholt. Sokat. Persze enni is szokás ilyenkor, hogy tovább bírják. Jellemző az is, hogy a bulin játszanak valamit, például bingót, jelképes nyereményekért, de általában kötetlen beszélgetéssel és iszogatással telik az este, és végre nem kell aggódniuk a főnök-beosztott viszony vagy az életkorból adódó hierarchia miatt sem; a híres japán udvariassági szabályok ilyenkor megengedik, hogy a sörben áztatott kollégák végre teljesen ellazuljanak, és bekövetkezzen a bureiko, amikor már senki sem stresszel a fentiek miatt. Ami pedig a bonenkai-on történik, az másnapra (de legalábbis hétfőre) pusztán emlékkép marad, senki sem emlegeti majd fel az irodában…

Hol?

A legtöbbször japán kiskocsmákban, izakayákban buliznak a búfelejtők, de sokszor rendezik a cég saját épületében, helyiségeiben is, így olcsóbb a parti. Az izakayák előnye, hogy ott ételekkel is várják az ünneplőket, népszerű ilyenkor a nabemono, a karaage és a különböző yakitorik. A céges bulin általában nomihodai a jellemző, azaz egy bizonyos összeg fejében azt eszünk és iszunk, amit akarunk. Leginkább sört és szakét.

Mikor?

Jellemzően december folyamán, természetesen pénteken vagy szombaton, hogy ne kelljen aggódnunk a másnapi meló miatt akkor sem, ha felöntünk a garatra (ami nagy valószínűséggel meg is történik).

A Sushi Sei japán étterem Óbudán letisztult, elegáns környezetben várja kedves vendégeit a japán konyha hagyományos és újragondolt fogásaival, melyeket a legkiválóbb alapanyagokból és a legmagasabb szakértelemmel készítünk el. Családi és baráti összejövetelek, ugyanakkor üzleti megbeszélések ideális helyszíne éttermünk. Foglaljon asztalt most, vagy kérjen házhozszállítást és élvezze otthonában a finom falatokat!

Megosztás: