Barna cukor, szaké, vagy mirin, szójaszósz, fokhagyma – tán bizarrnak tűnik a felsorolás, azonban ezek a hozzávalók adják a világ egyik legnépszerűbb ízének alapját: íme, néhány részlet, amit érdemes tudni a terijaki szószról!

Mindannyian hallottunk már róla; sokunk kíváncsiságtól fűtve fogott hozzá az első falatokhoz, aztán persze pillanatok alatt szerelembe esett az édes, fűszeres, ragacsos páccal. A japán-amerikai leleményesség eredményeként létrejött összeállítás hamarosan meghódította a világot, és az ázsiai konyha egyik legismertebb, s egyben legkeresettebb elemévé vált.

Az általános definíció szerint, a terijaki egy ‘japán étel, melynek alapját fűszeres szójaszószban pácolt hal, vagy hús adja, amit grillezés, vagy roston sütés útján készítenek el’ – legalábbis így indult a történet. Azonban, ahogy az oly sokszor megesik, a körülmények drasztikus változása váratlan eredményt hozott. A szó maga – ‘jaki’, azaz grillezett – egyébként egy olyan elkészítési metódusra utal, aminek kialakulása a 17. századra tehető. A terijaki két “testvére”, a jakitori és szukijaki szintén világszerte ismert és kedvelt sütési technikák. Bár a módszer Japánból származik, a terijaki szósz Hawaii államban látott napvilágot, ahol egy maréknyi japán bevándorló a közvetlen környezetükben fellelhető alapanyagokat – így például ananászlevet – kezdtek el használni szójaszószos pácok kikeveréséhez.

Az alapvetően halak ízesítésére szolgáló szósz lassan más húsételek esetében is alkalmazásra került: ma már nem csak tonhal, lazac, vagy makréla, de terijaki csirke, marha szintén megtalálható az étlapokon. A Sushi Sei csapata elhivatottan dolgozik azon, hogy az ázsiai ízek budapesti kedvelői megismerhessék a japán konyha tradicionális finomságait. Terijaki szószunk gazdag ízvilága hűen bemutatja a szigetország gasztronómiai sokszínűségét – legyen szó halas, marhahúsos, vagy épp csirkés változatról, a terijaki nálunk mindig remek választás!

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy éttermünk magáénak tudhatja a JETRO (Japán Külkereskedelmi Szervezet) által kiállított bizonyítványt, ami a Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztériummal karöltve igazolja az étteremben felszolgált ételek autentikus és a japán elvárásoknak maximálisan megfelelő elkészítését. Kövesse blogunkat ehhez hasonló gasztronómiai, vagy épp a szigetország szokásaival kapcsolatos érdekességekért! Tudjon meg többet éttermünkről, ami nem csupán a belső design, hanem sokéves szakértelemmel rendelkező séfünk kreatív összeállításaiban is Japán legmélyebb valóját és hangulatát szeretné megragadni. Asztalfoglalásra lehetőséget biztosítunk online, de kedvenc ételeit akár házhoz szállítással is szívesen eljuttatjuk Önhöz.

Megosztás: