Nos … igen. Azt hiszem, bátran feltételezhetem, hogy sokan szeretnénk igazi gasztrokalandorokká válni és ezzel együtt a művelt világpolgár benyomását kelteni hazánkban és külhonban egyaránt. Ez azonban néha bizony kihívások elé állít minket! Olaszországban például kanalat ÉS villát is illik használni a spagettievéskor, ha pedig Angliában járunk, ki kell próbálnunk a fekete teát tejjel, bármilyen furcsának is tűnik. Az Ázsiába készülőknek pedig nem árt egy gyorstalpaló az evőpálcika-használatról.

Az evőpálcika használata kínai hatásra terjedt el egész Ázsiában; állítólag az ókori Kínában a tüzelővel igencsak spórolni kellett, így az ebéd hozzávalóit apró darabokra vágták, hogy hamarabb legyen kész az étel, a kis darabokat pedig remekül meg lehetett ragadni két pálcika segítségével. Országonként eltérő nagyságú és formájú evőpálcikákkal találkozhat az utazó: Koreában például a fémből készülteket részesítik előnyben, Kínában akár 50 cm hosszú is lehet az evőpálcika, Japánban pedig közepes méretűeket, 15-20 centiseket használnak, melyek leginkább bambuszból vagy fából készülnek. (Főzéshez azonban itt is extrém hosszú pálcikát használnak.)

Ami pedig a pálcikákkal evést illeti … valóban nem könnyű elsajátítani a módszert, ami egyaránt hatékony és az illemszabályoknak is megfelel, ne feledjük: Japánban az etikett mindennél fontosabb. A kezdetekhez jól jöhet néhány tanács:

-akármilyen vonzó lehetőség, ne kérjünk japán étteremben kést-villát, se Japánban, se máshol: nem veszi ki jól magát!

-a pálcikát mindig egy kézben tartsuk! Az egyik pálcikát a hüvelykujj és a tenyér találkozásánál fogjuk meg, a másikat pedig a mutató-, gyűrűs-, és a középső ujjunk közé fogjuk, mintha írni akarnánk vele. A két pálcika hegyének egy vonalban kell lennie.

-a pálcikát soha ne szúrjuk az ételbe, és ne mutogassunk vele!

Ha már remekül megy a kis babszemek felszedése is, érdemes tovább tanulmányozni a helyes pálcikahasználat illemtanát, amelyről korábban már írtunk bejegyzést: https://sushisei.hu/blog/blog/japan-asztali-illemtan

Nem egyszerű feladat, hiszen pálcikával evésnél nagyjából 40 izmot mozgatunk meg…azonban megéri gyakorolni, hogy lenyűgözhessük barátainkat, (japán) üzletfeleinket és nem utolsósorban önmagunkat!

A Sushi Sei japán étterem Óbudán letisztult, elegáns környezetben várja kedves vendégeit a japán konyha hagyományos és újragondolt fogásaival, melyeket a legkiválóbb alapanyagokból és a legmagasabb szakértelemmel készítünk el. Családi és baráti összejövetelek, ugyanakkor üzleti megbeszélések ideális helyszíne éttermünk. Foglaljon asztalt most, vagy kérjen házhozszállítást és élvezze otthonában a finom falatokat!

Megosztás: