Valóban rendkívül izgatottak voltunk, amikor séfünk, Kurkó Zsolt útnak indult, hogy idén ismét részt vegyen a Washoku World Challenge európai fordulóján. Már tavaly is sikerült felállnia a dobogóra, amikor egy szintén fenomenálisnak számító harmadik helyezéssel zárta a kontinensen rendezett megmérettetést. Idén Párizsban azonban valóra váltotta legvadabb álmainkat: Kurkó Zsolt megnyerte a nívós verseny európai döntőjét – a következő állomás Tokió!

A neves Washoku World Challenge mögött nem más, mint maga a Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium áll. A csodás eredmény természetesen hosszú évek kemény munkájának, Zsolt odaadásának és a japán gasztronómia iránt érzett szeretetének köszönhető. Varázslatos tanúja lenni azon különleges pillanatok egyikének, amikor az alázat, az elhivatottság és a tehetség utat talál a legidegőrlőbb körülmények között is. A bírók szúrós tekintete, a versenytársak jelenléte bárkit könnyen megingathat, a legnagyobbakat azonban a rájuk nehezedő nyomás sem billenthet ki nyugodt, fókuszált lelkiállapotukból.

“A Nimonovan egy a kaiseki, vagyis a japán csúcsgasztronómia részeként felszolgált leves: egy rendkívül ízletes és kiemelt fontossággal bíró fogás, ami tükrözi a chef tudását, tehetségét és szakmai jártasságát. Egy szezonális hal, vagy tengeri herkentyű adja az alapját, amihez gondosan válogatott zöldségeket adunk. Ezután érkezik a tökéletesen fűszerezett, aromás alapanyagokat is tartalmazó alaplé, majd az ételt teljesen le kell fednünk. Mindig csodálatos érzés látni, hogy a vendégek micsoda izgalommal emelik fel a fedőt. A Nimonovan illata, ami egyébként az adott évszakokra jellemző különleges összeállításról is tanúskodik, szinte azonnal elvarázsolja őket. Ez az étel egyszerűen minden, ami szem-szájnak ingere, az íze pedig szó szerint szívmelengető!”

A Nimonovan egy kiemelten komoly koncentrációt és precizitást igénylő étel. Ahhoz, hogy a fedő felnyitásakor a meglepetés erejével egybekötött íz, illat és látvány harmóniája megfelelően érvényesüljön, minden egyes részletnek hibátlanul kell a helyére kerülnie.

Maga a verseny több elemből épült fel: a séfek először részt vettek egy a japán konyha higiéniai követelményeiről, a halak fajtáiról és azok különböző elkészítési módjairól szóló képzésen. Ezt követte egy írásbeli vizsga, ami a japán gasztronómiával kapcsolatos tudást és felkészültséget volt hivatott felmérni. A főzés csak ezek után következhetett: a Nimonovan elkészítésére 5 alapanyag és 90 perc állt a versenyzők rendelkezésére, a bírák pedig nem csupán a végeredményt, de a folyamatot is pontozták. Zsolt technikáját, majd az elkészült ételt egyaránt ugyanazzal a megjegyzéssel nyugtázták: „Így ahogy van tökéletes.”

Párizs után a következő állomásunk tehát Tokió – mi már most izgatottan készülünk a döntőre! Elképesztő érzés, hogy séfünk nemzetközi szinten is ilyen kivételes elismerésben részesül, s hogy szorgalmát és tehetségét a Japán Minisztérium is kitüntetett figyelemmel és megbecsüléssel kezeli.

Csapatunk a jövőben is a legkiválóbb ételekkel várja a japán konyha szerelmeseit, a győztes fogást pedig természetesen éttermünkben is hamarosan megkóstolhatják vendégeink!

Kövesse blogunkat a japán kultúrával, gasztronómiával és hagyományokkal kapcsolatos további érdekességekért! Érdemes személyesen ellátogatni éttermünkbe, hiszen az év minden napján igazi kulináris utazással várjuk az ázsiai konyha szakavatott, vagy épp kezdő rajongóit: asztalfoglalásra lehetőséget biztosítunk online, de kedvenc ételeit akár házhoz szállítással is szívesen eljuttatjuk Önhöz.

Megosztás: