Japánban, lévén szigetország, a halfogyasztásnak saját történelme és kultúrája alakult ki, ennek pedig éppen annyira képezi szerves részét a halfélék és mindennemű tenger gyümölcsének beszerzése, mint a halételek elkészítése és szertartásos elfogyasztása. Nem csoda hát, hogy Tokió legnagyobb halpiaca, a Cukidzsi a tengeri élőlények adás-vételének szinte ikonikus színhelyévé vált, amely ma is rengeteg látogatót vonz.

A 83 éve alapított Cukidzsi halpiac egészen a tavalyi évig, 2018-ig szolgálta ki a háziasszonyokat, éttermeket és viszonteladókat; a legendás nagybani piacon zajlott reggelente a kékúszójú tonhalak árverése, amely az évek során igazi turistalátványossággá nőtte ki magát: az izgatott látogatók már kora hajnalban megjelentek, hogy belekóstolhassanak az aukció utánozhatatlan hangulatába. A program egy gyors, nagyjából húszperces séta volt, ahol  a túravezetők igyekeztek úgy terelgetni a csoportot, hogy a nézelődők ne legyenek túlságosan láb alatt, ugyanis a piaci élet kora reggel–főleg, ha árverésről van szó–igencsak hektikus.

Mindez azonban sajnálatos (egyesek szerint szerencsés) módon már a múlté: a belső, fedett piac és egyben nagybani piac üzletei nemrég a légvonalban 2 km-re lévő Tojoszu városrészbe költöztek, egy hipermodern üvegpalotába, az árveréseket is itt tartják már. Praktikus üvegfal mögül nézheti az aukciót az, aki bámészkodni szeretne…de az igazi hangulat Cukidzsiben maradt, a régi standokkal együtt. Az utolsó, régi piaci tonhal-árverés legdrágább tétele egy 162 kilós tonhal volt: 4,3 millió jent, azaz 10,7 millió forintot fizettek érte.

A régi piacot kihagyni egy Tokió-túra alkalmával azonban továbbra is balgaság lenne, a külső, nyitott piaci rész még üzemel: kisebb, különleges üzleteivel és standjaival megőrizte a Cukidzsi eredeti hangulatát, ami pedig az ételeket illeti…nos, a Cukidzsin minden és mindig friss és ízletes. Sushi, sashimi, ramen, bentó minden mennyiségben, a drágától az olcsóbb fogásokig mindenki találhat kedvére valót! A piacon természetesen zöldséget-gyümölcsöt és mindenféle izgalmas konyhai eszközt is vásárolhatunk; akárcsak Magyarországon, a piac mindig friss, színes és izgalmas élményt ígér.

Ha azonban „megelégszünk” egy friss és elegáns halvacsora (vagy ebéd) élményével, a Sushi Sei japán étterem számos tengeri fogást kínál, amelyet exkluzív környezetben és barátságos légkörben fogyaszthatunk el.

Kóstolja meg halételeinket szeretteivel, barátaival vagy kollégáival! Hozza el hozzánk üzleti partnereit, vagy foglaljon asztalt egy romantikus vacsorához! Ha azonban inkább otthon élvezné a keleti ízeket, rendeljen honlapunkon, mi pedig házhoz szállítjuk a fogáskat!

Megosztás: