Annak érdekében, hogy megpróbáljuk elűzni a fárasztó munkanapok utáni levertséget, sokunk már-már rituális jelleggel bíró megoldásokhoz folyamodik. Ugyanez vonatkozik az ünnepléssel teli pillanatokra is: mindannyiunk konyhájában ott rejtőzik az a bizonyos titkos készlet, legyen az egy adag édesség, vagy épp kiváló, különleges alkalmakra tartogatott ital – a szekrény mélyén ott rejtőzik a jutalom ígérete.

Korábbi bejegyzéseinkben az ETSU Gin jellegzetes vonásait és a szaké történetét mutattuk be röviden, most pedig egy másik előkelő figurát szeretnénk kiemelni a japán italok világából: az 1914-ben alapított Choya saját brandy, szaké és bor kínálattal is rendelkezik. Specialitásuk pedig nem más, mint az umeshu, a japán szilva likőr.

Ume, azaz Prunus mume, kínai szilva, vagy japán kajszi az ázsiai gasztronómia gyakori alapanyaga. A szószok és savanyúság formájában is megtalálható gyümölcs a tradicionális orvoslás visszatérő eleme, mindemellett pedig az alkoholos italok készítésében is fontos szerepet játszik. Japán és Kína szerte számos márka tolmácsolásában találkozhatunk a szilva likőr, vagy szilva bor karakteres ízével.

Az elkészítési eljárás különlegessége, hogy a gyümölcsöt tiszta likőrbe (eredeti nevén shōchū) áztatják. Az ital alkoholtartalma 10-15%, keserédes ízének köszönhetően pedig azokat is lenyűgözi, akik alapvetően nem szívesen fogyasztanak ilyen típusú italokat.

Az eddigieket összefoglalva: ha az umeshu az ázsiai nedűk királynője, akkor a Choya a helyi gyártók királya. Szent egyesülésüknek így kizárólag tökéletes eredménye lehetett: a Choya szilva készítményeinek gyengéd aromája és szelídsége mindenkit megbabonáz.

Bármelyik variáció mellett dönt is, akár a Choya Original, a Superior ume bort, a Single, vagy épp az Extra Years likőrt választja, az ital újra és újra elkápráztatja majd. Fejezze be vacsoráját, tegye le a pálcikákat, élvezze a Sushi Sei magával ragadó hangulatát, dőljön hátra, és kóstolja meg a siker ízét.

Emlékszik még arra az érzésre, ami egy-egy hétköznapi akadály legyőzése után járta át? Vizsgák, előléptetések, újévi fogadalmak betartása, otthonának felújítása – egy apró, mégis hatalmas elégedettséggel járó feladat után következő néhány pillanat; az erőfeszítéseket megjutalmazó felszabadultság. Pontosan ezt az érzést kínálja egy pohár Choya.

Éttermünkben az összes fent említett Choya Ume fellelhető, így ha szeretné megünnepelni saját, vagy szerettei sikereit, ha szívesen meglepné kedvesét egy pazar vacsorával, amit csak a legjobb ital tehet teljessé, ne habozzon: az életben minden alkalmat meg kell ragadnunk arra, hogy átélhessük az elégedettség és nyugalom gyorsan tovaszálló perceit.

Kövesse blogunkat a japán kultúrával, gasztronómiával és hagyományokkal kapcsolatos további érdekességekért! Érdemes személyesen ellátogatni éttermünkbe, hiszen az év minden napján igazi kulináris utazással várjuk az ázsiai konyha szakavatott, vagy épp kezdő rajongóit: asztalfoglalásra lehetőséget biztosítunk online, de kedvenc ételeit akár házhoz szállítással is szívesen eljuttatjuk Önhöz.

Megosztás: