Egyél sushit, az mindig friss és finom, tanácsolhatnánk barátunknak, aki még sosem járt japán étteremben, és kissé ódzkodik a keleti ízek kipróbálásától. Tényleg jó tanács: a sushival nemigen lehet melléfogni. A hal finom. A rizs finom. A wasabi–erős, NAGYON erős fenntartásokkal–szintén kitűnő. Talán egyetlen esetben fordulat elő, hogy a baráti javaslat minden jó szándék ellenére balul sül el: ha történetesen Japánban, a Shiga prefektúrában található Biwa tó partján ültünk be egy hagyományos étterembe…

Mi fán terem a funazushi?

A funazushi a narezushi egy fajtája: ez azt jelenti, hogy a sushi alapanyagául szolgáló halat (ez sokáig kizárólag a Biwa-tóból fogott nigorobuna lehetett, ám ma már széles kárászt használnak, mert az előzőt túlhalászták) megtisztítják, kibelezik, és sóval töltik meg. A belső szervek közül csak a hal gyomra marad benn, amelybe szintén só kerül. Ha ez megvan, hordóba helyezik a halakat, kívülről is besózzák őket, a fedélre pedig egy súlyos követ helyeznek. Így érlelik aztán hat hónapig a halacskákat. Fél év elteltével már minden nedvesség távozott belőlük. Ekkor megmossák őket, majd a belsejüket ezúttal rizzsel töltik meg, és mehetnek vissza a hordóba, ahol ezután akár négy évig is nyaralhatnak…vagy telelhetnek, mert ilyenkor hideg és sötét helyre állítják a tárolóedényeket.

Mondanunk sem kell, hogy a módszer réges-régi, még a Heian-időszakból származik. Akkoriban nemigen volt hűtőszekrény, így elsődleges fontosságú volt az élelmiszerek tartósítása.

Bizarr, de … mennyire?

Az erjesztés leírását elolvasva talán derengeni kezd, miért olyan fura ez a ritkán látott és fogyasztott sushifajta. Végtére is az eledel négy év után (persze hat hónap is bőven sok!) kerül elő a hordóból…ráadásul halról beszélünk. Nos…nem tudom, emlékeznek-e kedves olvasóink  a nattóra, avagy erjesztett szójababra: legendásan erős az…illata. Állítólag a funazushi többszörösen veri a nattót aurát illetően, így természetesen igencsak megosztó étel. Van, akinek a gyomra fordul fel tőle, aki viszont szereti, az imádja is és ódákat zeng róla.

Hol és hogyan együk?

Egyetlen helyen lehet: a fent említett Shiga-prefektúra területén, de persze Japán-szerte megvásárolható a bolti verzió. Az igazi azonban csak itt, és azt is érdemes tudni, hogy a funazushi tradíciójának fenntartása egy az egyben a Kitamura család érdeme: 1619 óta (!), nyolc generáció (!!) óta foglalkoznak a készítésével.

Ha már eldöntöttük, hogy kipróbáljuk, jó tudni, hogy ez nem tekert sushi: hal kívül, erjesztett-ecetes rizs belül, és felszeletelve már fogyasztható is. De rizságyon, szójaszósszal és gyömbérrel a legfinomabb, azt mondják. Egyesek szerint pedig kitűnően illik a szakéhoz!

Ha az Ön számára is fontos az ízek, az esztétikum és a kiváló alapanyagok egyensúlya, kóstolja meg a Sushi Sei japán étterem kitűnő fogásait! Ételeinket elegáns, barátságos környezetben szolgáljuk fel Önnek, akár családostól-barátostól, akár párjával vagy épp’ egyedül érkezik. Foglaljon asztalt éttermünkbe, vagy rendelje otthonába díjnyertes fogásainkat, hiszen házhoz is szállítunk!

Megosztás: