A melankólia évszaka, a költőket és írókat oly sokszor inspiráló ősz ismét bebarangolja utcáinkat, miközben gyönyörű sárga, barna és burgundi színbe öltözteti a várost. Miután megünnepeltük séfünk sikerét Párizsban – Kurkó Zsolt szeptember elején ugyanis megnyerte a Washoku World Challenge európai fordulóját, s Tokióban képviselheti majd a kontinenst a 2019 elején rendezett döntőben – most szeretnénk bemutatni néhányat Japán őszi kincseiből!

A japán konyha köztudottan híres egészséges alapanyagairól és a sokféle ételt mérsékelt adagban felölelő étrendjéről. A szigetországban sokszor utalnak az őszre „az egészséges étvágy évszakaként”: elérkezik az aratás ideje, és a természet megannyi kinccsel ajándékoz meg minket.

Kuri

A kuri nem más, mint a kora esti sétákon mindannyiunkat felmelegítő íncsiklandozó nasi, a már gyerekkorom óta megunhatatlan kedvenc: a gesztenye! Az egészséges ropogtatnivaló Japánban is népszerű őszi csemege: pörkölve, pucolva, sütve, főzve is csodás. A kuri gohan nevű fogás például rizzsel tálalja, de desszert formájában szintén megragadja az ősz hangulatát.

Sanma

Sanma, azaz csendes-óceáni makréla az egyik legkedveltebb őszi alapanyag Japánban. Grillezett verziója enyhe fűszerezéssel, szinte csak egy csipet sóval, szója szósszal, bőrével sütve, reszelt daikonnal tálalva figyelemre méltó fogás.

Matsutake gomba

Vegetáriánusként az ember hamar rátalál azokra a zöldségekre, amik szinte bármilyen ételhez illenek: számomra a gomba például ilyen. A matsutake különleges aromájának köszönhetően sok fő-és előétel remek kiegészítése lehet. A dobin mushi például egy tiszta dashi alapléből készül, amihez egyéb zöldségek és garnélarák társul. A fogást teáskannában készítik, a finom lé külön tálkákba kerül, a többi hozzávalót pedig a teáskannából halásszák ki pálcikák segítségével.

Rizs

A rizs természetesen a japán gasztronómia egyik alappillére. Az ősz egyben az első aratások időszaka is: az „új rizs” puhább, s a szokásosnál is fehérebb és ragyogóbb.

Datolyaszilva

A gyönyörű barna-narancs árnyalatot az ősz szimbólumaként tartjuk számon. A pontosan ebben a színben pompázó datolyaszilva egészséges, és borzasztóan finom is egyben!

Forrás: www.japan.stripes.com/news/fall-treats-traditions-japan

Satsuma-imo

Mondjon igent az édesburgonyára! A narancsszínű batáta népszerű őszi alapanyag Japánban. A tempura mellett szintén előszeretettel fogyasztott zöldséggel akár édes mázzal bevont formában, desszertként is találkozhatunk. Legyen szó párolt, sült, vagy főtt verzióról, az édesburgonya megannyi ínycsiklandozó pillanatot tartogat.

A Sushi Sei természetesen ősszel is káprázatos falatokkal várja az ázsiai konyha kedvelőit. Kóstolja meg autentikus ételeinket, melyek kizárólag friss, szezonális alapanyagokból készülnek: nálunk minden egyes falat a japán konyha esszenciáját zárja magába. Asztalfoglalásra lehetőséget biztosítunk online, de kedvenc ételeit akár házhoz szállítással is szívesen eljuttatjuk Önhöz.

 

Megosztás: