Katonás kis tekercsek. Hal, rizs, alga, japán precizitással apró hengerekké formálva. Van, hogy a „töltelék” kerül kívülre, a hal pedig nyers és főtt egyaránt lehet, hogy a vegetáriánusok szívének kedves tofuról és megannyi színes zöldségről már ne is beszéljünk. Hogy miről van szó? Mindenki kitalálta: a sushiról! Kóstoltunk már makit és nigirit, sashimit és futomakit; csodás ízük mellett elegáns külsejük is lenyűgözhetett. De azért valljuk be, ha éppen otthon szeretnénk sushit készíteni, némileg eltántoríthat minket a kudarctól való félelem: mi lesz, ha nem olyan szemet gyönyörködtető az eredmény? Vagy ha széthullik a tekercsünk? Nos, ezen aggódni felesleges: a japánok erre is kitaláltak valamit!

Chirashi, a szétszórt sushi

A chirashi állítólag azért született, mert a takarékos japán séfek nem akarták kidobni a sashimi és a nigiri készítésekor összegyűlő hal-és zöldségvagdalékot. Milyen jól tették! Igen egyszerűen elkészíthető és laktató étel született így: a sushi, amit nem tekertek fel. Ehelyett a rizst egy tál aljába simították–ügyelve arra, hogy tömör legyen, mégse álljon teljesen össze–, a tetejére pedig mindent rászórtak, amit egyébként a sushiba rejtettek volna. A legnépszerűbb feltétek a nyers vagy főtt halak, polipok, rákfélék (utóbbiak természetesen csak megfőzve szerepelnek), bambuszrügy, babcsíra, shiitake, uborka, pirított hagyma. Érdekes, hogy régiónként változik, mit tesznek a chirashizusijukba a japánok.

Hogyan egyem?

Az egyszerűbb elkészítés után talán az elfogyasztásakor is egy kicsit könnyebb dolgunk van a chirashizushival, hiszen magunk szabjuk meg a falat méretét, ami kezdő pálcikahasználóknál azért sokat nyom a latban. Tipp: a mellé fogyasztandó szójaszószt ne locsoljuk rá a szétszórt sushinkra, hiszen így a sushi rizs elveszítheti ragacsosságát, akkor pedig nem tudjuk majd kompakt kis falatokban a szánkba juttatni a chirashit. Ajánlott tehát a feltéteket külön belemártogatni a szójaszószba (már ha szeretjük), elfogyasztani, majd utána enni egy falat rizst.

A Sushi Sei japán étterem Óbudán letisztult, elegáns környezetben várja kedves vendégeit a japán konyha hagyományos és újragondolt fogásaival, melyeket a legkiválóbb alapanyagokból és a legmagasabb szakértelemmel készítünk el. Családi és baráti összejövetelek, ugyanakkor üzleti megbeszélések ideális helyszíne éttermünk. Foglaljon asztalt most, vagy kérjen házhozszállítást és élvezze otthonában a finom falatokat!

Megosztás: