Életem első macskáját Gyurmának hívták. Valójában nem is a mi macskánk volt; a közös udvarban lakott, és gyakran fészkelt be az ablakunk alatti zugba, a kölykeit is ott szülte. A kismacskákat simogatva már tudtam, hogy nekem is kelleni fog egy szőrös kedvenc, így nekünk is lett cicánk. Aztán még egy. Aztán egy újabb…azt hiszem, sokan egyetértünk abban, hogy egészen más, boldogabb élet az, amelyet a szeretteinken túl négy (vagy kettő, vagy hat-nyolc) lábú kedvenceinkkel is megosztunk. Japánban is jól tudják ezt; nézzük hát, milyen háziállatokat tartanak szívesen a szigetországban!

Bogaras nép

Talán furcsának tűnik, de a legnépszerűbb háziállatok egyike az orrszarvúbogár és a szarvasbogár. A japán kisfiúk első házi kedvence sokszor egy hatalmas, páncélos rovar, amelyet gondosan berendezett, minden bogárigényt kielégítő terráriumban tartanak. Hogy olcsó választás lenne, azt nem állíthatjuk: egy kifejlett rovarért átszámolva 50 dollárt is elkérhetnek, létezik azonban gazdaságosabb megoldás: egy jól megtermett lárva már 1 dollárért a miénk lehet, otthon pedig kezdetét veheti a bogár felnevelése, amelyhez a kisállatkereskedésben minden kiegészítőt beszerezhetünk. Ha jól viselkedett, akár desszertet is kaphat az ízeltlábúnk: apró csészékben kínálnak különböző ízesítésű, a rovarok számára vonzó illatú zseléket. Ha eddig nem tudtuk volna, legkésőbb most jönnénk rá, hogy Japánban járunk…

Kutyaélet

A furcsa bogarak népszerűségétől eltekintve azért Japánban is a kutyák szerepelnek az első helyen a vágyott házi kedvencek listáján. A helyi lakásviszonyokat ismerve nem csoda, hogy a kisebb termetű fajták a legkelendőbbek: csivavák, pudlik, shi-tzuk. A fajtatiszta kutyusokat jellemzően nem örökbe fogadják, hanem megvásárolják a kisállat kereskedésben, hogy aztán elhalmozzák őket minden földi jóval: trillió(!) yenes iparág a kutyáknak (és macskáknak) szánt luxuskiegészítők forgalmazása; a Diorba és Gucciba burkolt ebeket aztán különleges kocsikba teszik, és így tologatják őket például a kutya-élményfürdőbe, ahol kedvükre úszhatnak, masszíroztathatnak és aromaterápiás kezelésen is részt vehetnek. Amíg meg nem unják…a gazdák. Bár egyre több a lekiismeretes gazdi, sajnos Japánban sokan még ma is divatcikknek tartják  a kutyát, és amikor ráunnak, elviszik őket az úgynevezett állategészségügyi központokba, ahol nagyon kedvezőtlen körülmények között kell élniük-amíg el nem altatják vagy laboratóriumoknak adják el őket. Az ivartalanítás pedig szinte ismeretlen fogalom… Szerencsére az állatvédő szervezetek lobbijának köszönhetően új törvények születtek az állatok védelmében, és ma már egyre több a tudatos és felelősségteljes kutya (és macska)tulajdonos.

Ha az Ön számára is fontos az ízek, az esztétikum és a kiváló alapanyagok egyensúlya, kóstolja meg a Sushi Sei japán étterem kitűnő fogásait! Ételeinket elegáns, barátságos környezetben szolgáljuk fel Önnek, akár családostól-barátostól, akár párjával vagy épp’ egyedül érkezik. Foglaljon asztalt éttermünkbe, vagy rendelje otthonába díjnyertes fogásainkat, hiszen házhoz is szállítunk!

Megosztás: