Okonomijaki, azaz „ahogy szereted”, „amit szeretnél”: ez a japán palacsinta alapelve. Tésztája sós, és szinte bármilyen összetevőt elbír; ezekből pedig jó néhány akad! Egyesek japán pizzának hívják, ám valóban közelebb áll a palacsintához, ez azonban nem jelenti azt, hogy hasonlítana a mi palacsintánkhoz…de miben különbözik tőle?

Kezdjük a tésztánál. Ebbe a palacsintába bizony nem tennénk nutellát, és porcukorral sem szórnánk meg szívesen, hiszen a japán palacsinta alapvetően sós: lisztből, nagaimóból (ez egyfajta jamgyökér), vízből vagy dashiból (hal alaplé) és tojásból áll. Hogy mi kerül bele? Szinte bármi és minden. A „jaki” sültet jelent, így jellemzően grillezett vagy pirított finomságok dúsítják a tésztát: vékonyra szeletelt sertéshús, polip, rákfélék, tintahal, káposzta és egyéb zöldségek.

A  tésztás finomság legnépszerűbb változata a Kanszai-vagy Oszaka-típusú palacsinta, amely  hasonlít az általunk ismert palacsintához, hiszen aránylag vékonyra sütik. A legtöbb helyen ezt készítik (a fenti recept is ezt írja le), akadnak azonban helyi változatok és különleges palacsinták. Ilyen például a modan-jaki, amelynél a kisült palacsintákat egymásra halmozzák; Hirosimában hasonlóképpen tesznek, ráadásul a rétegek közé még udont és tojást is sütnek,a tetejére pedig sajt kerül, így lesz igazán tápláló a palacsinta! Az összetevők régiónként változnak, de a legtöbb helyen az okonomijakit egy, a Worcester-szószhoz hasonló sűrű öntettel koronázzák meg, és megszórják aonorival (algapehellyel) és kacuobushival (ez pedig egyfajta halforgács), pácolt gyömbérrel és japán majonézzel.

Léteznek „csináld magad” éttermek, ahol a vendégek a forró sütőlapon (teppanon) maguk készíthetik el a japán palacsintát, a hagyományos éttermekben ezt a feladatot a séfre bízhatjuk, ő pedig minden, általunk megkívánt földi jóval süti meg az okonomijakit. Ahogy tetszik!

Hagyományos japán ízek, elegáns környezet és kifogástalan kiszolgálás várja Önt és szeretteit, barátait és üzleti partnereit a Sushi Sei japán étteremben. Kóstolja meg díjnyertes fogásainkat, koccintson igazi szakéval és élvezze a szeretteivel töltött időt! Céges rendezvények és családi események ideális helyszíne a Sushi Sei. Foglaljon asztalt még ma, vagy válassza ki kedvenc fogásait, mi pedig házhoz szállítjuk őket, hogy otthonában élvezhesse Japán ízeit!

Megosztás: