Eddigi bejegyzéseinkben olvashattak a rizs étkezési szokásoknál jócskán túlmutató kulturális fontosságáról, a szigetország világszerte népszerűvé vált italairól, akárcsak olyan tradicionális érdekességekről, mint például a kimonó története. Ahogy arról korábban szintén beszámoltunk, séfünk idén is indul a Washoku World Challenge rangos gasztronómiai versenyén: a következő forduló Párizsban kerül megrendezésre, így az eseményre készülve a színfalak mögé invitáljuk olvasóinkat.

A nívós versenysorozat neve, washoku, a japán gasztronómiára használt kollektív kifejezés. A sokszínűségéről és egészséges alapanyagairól híres konyha globális szinten kiemelkedő szerepét igazolja, hogy az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján is helyet kapott.

A kandzsi írásmódban a 和 (wa) karakterek Japánra, illetve a harmónia szóra, míg a 食 (shoku) az étel és evés kifejezésekre utal. Az etimológián túl, a természettel való összhang a gyakorlatban is teljes mértékben megnyilvánul: a japán ételek szorosan kötődnek az évszakok változásához, mindig az éppen friss és érett alapanyagok felhasználására törekedve.

A washoku maga tradicionálisan négy elemből áll: főtt rizs, leves, köret és tsukemono, azaz a helyi savanyúság.

A Washoku World Challenge ötödik alkalommal kerül megrendezésre, a rendezvénysorozat mögött pedig maga a Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium áll. A gasztronómiai megmérettetést valójában azért hozták létre, hogy elismerjék a japán ételek elkészítésén odaadással dolgozó séfek munkáját, akik a világ számos pontján népszerűsítik a szigetország csodálatos konyhaművészeti hagyományait. A Sushi Sei séfje nem első alkalommal vesz részt a rangos nemzetközi versenyen: Kurkó Zsolt tavaly az európai döntő harmadik helyéért járó díjjal térhetett haza.

A japán gasztronómia gazdagsága a lehetőségek végtelennek tűnő tárházával kápráztatja el a világot. Sokoldalúsága mellett pedig talán mérhetetlen egyszerűsége, s a természet által kínált kincsekkel való leleményes gazdálkodása áll sikerének hátterében.

Csapatunk már a franciaországi helyszínen készül a megmérettetésre, mi pedig Budapestről szorítunk séfünknek. A fejleményekről és a Sushi Sei újabb nemzetközi kalandjáról következő bejegyzésünkben is hírt adunk majd – addig is azonban kövesse blogunkat a japán kultúrával, gasztronómiával és hagyományokkal kapcsolatos további érdekességekért! Érdemes személyesen ellátogatni éttermünkbe, hiszen az év minden napján igazi kulináris utazással várjuk az ázsiai konyha szakavatott, vagy épp kezdő rajongóit: asztalfoglalásra lehetőséget biztosítunk online, de kedvenc ételeit akár házhoz szállítással is szívesen eljuttatjuk Önhöz.

Megosztás: