Nagyon szeretek vonatozni. Biztosan furcsa, de nekem még a várakozás is élmény: jellegzetes, jól megszokott terek, az állomások különleges hangulata, na meg a (ma már kihalófélben lévő) restik világa. Mindezt persze jobbára magyarországi, de legalábbis európai színhelyeken kell elképzelni, ahol a vonatok sokszor késnek vagy döcögnek, de előbb-utóbb eljuttatnak úticélunkhoz. Amennyire lehet, én már megszoktam, és élvezem is. De létezik egy ország, ahol (ma már) ez az egész miliő értelmezhetetlen: természetesen Japánról van szó, és a szigetország vasúti hálózatáról, ezen belül pedig a Sinkanszenról, a nagy sebességű vonatok birodalmáról, ahol a japán precizitás a legmagasabb technológiai ismeretekkel és gondos tervezéssel párosul.

Az eredeti Tokaido Shinkanszen vonat amely Tokiót Oszakával kötötte össze, 1964-ben nyílt meg, épp’ időben a tokiói olimpia kezdetére. A név maga „fő vonalat” jelent. Tény, hogy Japánban már az 1940-es évektől tervezték a fontos nagyvárosokat összekötő szupergyors vasútvonal megépítését, az 1950-es évekre pedig a gazdaság fokozatos élénkülése miatt a hagyományos vasúti vonalak teljes kapacitással működtek Tokió és Oszaka között. Az akkori közvélemény szerint a vasút ideje lejárt, és úgy tartották, a közlekedés jövőjét az autós infrastruktúra kiépülése és a repülés elterjedése jelenti. A Japán Vasúti Társaság akkori elnöke, Sindzsi Shógó, és  a főmérnök Hideo Shima azonban meg voltak győződve arról, hogy a szupergyors vasútvonal megépítése fontos a gazdaság szempontjából, és erről a politikai vezetést is sikerült meggyőzniük. Végül a költségvetésben előírt összeg kétszereséből, 400 milliárd (!) yenből építették meg az első Sinkanszen-vonalat. Ma már Japán egészén átível a szupergyors vonatok hálózata, és mondanunk sem kell, hogy egyre több és több helyre juthatnak el általa az ott élők.

De mit tud egyáltalán a „bullet train”, ahogy az angolok nevezik az áramvonalas, szinte suhanó szerelvényt? Először is: tényleg hipergyors! Működési sebessége 320 km/h, ám képes akár 443 km/h-re gyorsulni, a maglev (magnetikus levitációval működő) vonatok pedig 603 km/h-vel tartják a világrekordot. Gyorsaságához az is hozzájárul, hogy nem keresztezik útját autóutak vagy más akadályok: a Sinkanszen pályáján jellemzően alagutak illetve viaduktok épültek, hogy semmi se állhasson a világ egyik leggyorsabb szerelvényének útjába. A síneket pedig nagy gonddal kerítik el a környező világtól, aki pedig mégis közéjük téved, arra a törvény szigora is lesújt (szerencsétlen esetben a családjára…). A Sinkanszen vonatok gyakorlatilag nem késnek, ha mégis, az csupán tizedmásodpercekben mérhető, a fedélzeten pedig a repülőgépekhez hasonló üléselrendezést találunk, és természetesen kifogástalan rendet és tisztaságot. A jegyek ára is vetekszik a repülőjegyekével, de ha Japánban járunk, semmiképpen se hagyjuk ki!

Ha az Ön számára is fontos az ízek, az esztétikum és a kiváló alapanyagok egyensúlya, kóstolja meg a Sushi Sei japán étterem kitűnő fogásait! Ételeinket elegáns, barátságos környezetben szolgáljuk fel Önnek, akár családostól-barátostól, akár párjával vagy épp’ egyedül érkezik. Foglaljon asztalt éttermünkbe, vagy rendelje otthonába díjnyertes fogásainkat, hiszen házhoz is szállítunk!

Megosztás: