A világ minden egyes országában megtalálhatóak azok a fogások, amelyek a távolról érkező vendég számára nem épp’ étvágygerjesztőek, és olykor még az ott élőket is megosztja  furcsa illatuk vagy állaguk…elég csak a pacalpörköltre gondolnunk, hogy belássuk, a magyarok sem különböznek a többi néptől. Ami pedig a japánokat illeti…természetesen nekik is megvan a maguk pacalja. Ez pedig nem más, mint…minden, ami nyálkás!

Külön nevük is van ezeknek az ételeknek: a „neba-neba” hangutánzó szó, azt a hangot próbálja mímelni, amelyet ragacsos vagy nyálkás ételek fogyasztásakor hallatunk, ennek megfelelően jelentése „ragacsos” vagy „nyálkás”. Ki gondolta volna! Ráadásul a neba-neba ételek fogyasztása szervezetünknek is jót tesz. Nézzük, melyek a legnépszerűbb neba neba fogások!

Natto

Ez pedig nem más, mint erjesztett szójabab. Ennél japánabb ételt aligha találni, ugyanakkor előfordul, hogy japán emberek (nem is túl kevesen) zsigerből utasítják el a nattót. Hogy miért? Mert bizony eléggé jellegzetes szaggal bír. Amit nem mindenki bír…aki viszont igen, az részesülhet a natto jótékony hatásaiból is. Tartalmaz ugyanis egy „nattokináz” nevű enzimet, amely jót tesz a keringésünknek. Főtt rizzsel tálalják általában, kimcsivel, japán mustárral, wasabival tehetjük vonzóbbá, ha taszít az illat. Egy próbát megér!

Tororo

…azaz reszelt jamgyökér. Naga-imo vagy yama-imo néven is ismeretes, nyálkás állagát pedig reszelés közben nyeri el. Nem, nem néz ki túl jól, viszont egészen finom, ha főtt rizsre reszelik és szójaszósszal párosítják, ráadásul ásványi anyagokban és fehérjében gazdag étel.

Mekabu és mozuku

Itt valójában különböző hínárfajokról beszélünk. A mekabu a wakame-hínár virágos részét jelenti, íze édeskés, és nagyon egészséges: vasban és kalciumban bővelkedik. A mozuku csak Okinawa közelében nő. Jellegtelen ízű, de sok ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz, ecettel szokás enni, az remekül megy hozzá. Állaga nyálkásabb tésztát idéz.

Népszerű neba-neba falat ezen kívül a nyers tojás, a nameko gomba és az Amerikából származó okra.

Ha az Ön számára is fontos az ízek, az esztétikum és a kiváló alapanyagok egyensúlya, kóstolja meg a Sushi Sei japán étterem kitűnő fogásait! Ételeinket elegáns, barátságos környezetben szolgáljuk fel Önnek, akár családostól-barátostól, akár párjával vagy épp’ egyedül érkezik. Foglaljon asztalt éttermünkbe, vagy rendelje otthonába díjnyertes fogásainkat, hiszen házhoz is szállítunk!

Megosztás: